EEM Groepenkasten

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: griepepidemie is een feit!

griepprik

Klazienaveen – Het griepvirus is dermate aanwezig in Nederland, dat er van een griepepidemie gesproken kan worden. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag.

De huisartsen hadden het er maar druk mee, want ruim 72 per 100.000 mensen bezochten in verband met griepachtige klachten nu al de huisarts. In de week van 4 tot en met 10 januari 2016 waren dat er 82 per 100.000.

Het influenzavirus type A wordt op dit moment het meeste gevonden. Gelukkig komt dit virus vooralsnog goed overeen met het virus dat in het griepvaccin is opgenomen. Als dit zo blijft, zal het griepvaccin dit seizoen waarschijnlijk een goede bescherming bieden. Er wordt van een griepepidemie gesproken als er gedurende twee achtereenvolgende weken meer dan 51 op de 100.000 mensen last hebben van griepachtige klachten en het griepvirus bij hen wordt aangetoond.

De afgelopen vijf seizoenen duurde de griepepidemie gemiddeld twaalf weken, met een uitschieter van 21 weken in het griepseizoen van 2014/2015.

Griep

Wat iedereen gewoonlijk ‘griep’ noemt, is vaak niet meer dan een zware, maar tamelijk onschuldige verkoudheid. Echte griep, of influenza, is de meest onderschatte ziekte die er is. Hoe herken je influenza? Er bestaat momenteel nog geen test waarmee je thuis of bij de huisarts even snel kunt bepalen of je een influenza-infectie hebt of een andere ziekte. Uiteraard kan iedereen wel de symptomen herkennen.

De belangrijkste griepsymptomen

Snel opkomende koorts
Keelpijn
Hoesten
Spierpijn
Rillerig
Vermoeid en uitgeput

Nu lijken deze symptomen veel op die van een stevige verkoudheid of een andere (virus)infectie, maar wanneer deze symptomen ontstaan in een periode dat er griep heerst, is de kans wel erg groot dat het een influenza-infectie is.

Iemand met echte griep is al gauw een week uit de running, terwijl een verkoudheid met een paar dagen weer over is. Gemiddeld krijgt 10% van de volwassenen en ongeveer 30% van de kinderen echte griep tijdens de jaarlijkse griepgolf (epidemie). Iemand met influenza kan makkelijk andere mensen aansteken. Je voelt je er doodziek door en voor sommige mensen kan de ziekte ernstige gevolgen hebben. Daarnaast zorgt griep voor enorme kosten in de gezondheidszorg en het bedrijfsleven. Ieder jaar krijgt zo’n 5 tot 15% van de bevolking griep. Voor Nederland en Vlaanderen zijn dat dus één tot twee miljoen mensen.

Griep veroorzaakt al eeuwenlang zulke uitbarstingen of epidemieën. Soms ontwikkelt zich ook een nieuwe variant van het griepvirus. Dan bieden zelfs vaccinaties geen afdoende bescherming en slaat griep toe in de vorm van een wereldwijde en levensgevaarlijke epidemie, een ‘pandemie’. Zo eiste de Spaanse griep in 1918 tussen de twintig en veertig miljoen slachtoffers. We hopen dan ook dat de Grote Griepmeting tot een beter inzicht in deze gevaarlijke virusziekte gaat leiden.

Onderzoek

De Grote GriepMeting is een onafhankelijke organisatie die voor alweer de dertiende keer met uw hulp de verspreiding van griep in Nederland en België wil proberen te gaan volgen. De griepmeting duurt dit seizoen van 1 november 2015 tot en met 1 mei 2016. Help het onderzoek en meld u aan als griepmeter! U blijft anoniem en het kost maar een heel klein beetje van uw tijd in het belang van uw eigen gezondheid en dat van de mensen om u heen.

U kunt in een veilige omgeving een account aanmaken en er behoeft maar een beperkte hoeveelheid gegevens verstrekt te worden. Na het account aangemaakt te hebben krijgt u bevestigingsmail om uw account te activeren. Vervolgens kunt u via uw account wat meer informatie verstrekken over het griepvirus en uw klachten en wordt het opgenomen in een landelijke database. Via de hier vermelde link kunt u een account aanmaken (gratis): register

(Bron: de grote griepmeting.nl)Back To Top