EEM Groepenkasten

Rosa da Silva maakt naam in kleinkunst: (Klazienaveen,) Daar moet je heen

bruna literair cafe klazienaveen rosa da silva
Rosa Da Silva

Oud-Klazienaveense Rosa da Silva speelde hoofdrollen in Anne (toneel) en De Tweeling (musical) en nu staat ze met haar programma ‘Daar moet je heen’ in de halve finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

“Hiervoor ging ik naar de toneelschool. Om dit te kunnen maken. Dit is supervet. Spelen in Anne en De Tweeling was natuurlijk fantastisch, maar dit…! Dat ik voor een publiek sta dat wordt geraakt, dat moet lachen, met iets wat ikzelf heb gemaakt. Zoiets is weer een stap verder.”, laat Da Salva aan het Dagblad van het Noorden weten.

‘Daar moet je heen’

Da Silva hoopt met ‘Daar moet je heen’ op de Sonnveldprijs. Ze speelt daarin samen met de Groningse multi-instrumentalist Remko Wind. De titel van het stuk is de slogan van de plaats waar ze vandaag komt: “Klazienaveen, daar moet je heen!”. Ze woont nu echter al een tijdje in Amsterdam. Haar Drentse moeder overleed in 2015, haar vader ging daarna terug naar zijn geboorteland Portugal. Zij vraagt zichzelf nu af: waar hoor ik thuis. Vorig jaar, in een voorproefje in de Stadsschouwburg van Groningen, zagen we haar razend snel schakelen tussen haar Drentse en haar Portugese helft. In taal en expressie.

rosa da silva anne frank

Henny Huisman

De ‘fado over Klazienaveen’, zoals Da Silva het zelf noemt, is het startpunt van haar zoektocht naar wie ze is. Inclusief de eeuwige strijd tussen stad en provincie. En ze pakt het snelle oordelen aan, het vooroordeel. Dat begon al vroeg toen ze meedeed aan de Miniplaybackshow van Henny Huisman. “Henny Huisman vroeg aan mij: ‘Jij bent Rosa da Silva en je komt uit…’ En dan ik: ‘… Klazienaveen!’ Dat was al zo’n moment dat mensen iets anders hadden verwacht.”, vertelt Da Silva.

“Zo gaat het vaak, hè. Je komt uit Portugal en dan denken de mensen meteen dat je fado zingt, of je komt uit Suriname en de mensen denken dan direct dat je veel dans. Mensen willen je snel een bepaalde kant uit sturen. ‘O, ga je naar die stad? Dan moet je zéker in dit of dat restaurant gaan eten’. Ach ja, iedereen doet het en ik maak me mezelf daar net zo schuldig aan, hoor.”

Expat op de Prinsengracht

Na de 10 minuten van de eerste ronde en de 20 minuten die ze in de tweede ronde moest laten zien zit ze nu op een half uur durende voorstelling. “Dat blijft zo tot aan de finale.”, aldus Da Silva. “Ik heb er inmiddels nieuwe personages aan toegevoegd. Zoals een expat die wél lekker op de Prinsengracht woont maar daar dan wel voortdurend loopt te zieken op alles wat Amsterdam is. Al die orgels. Al die mensen.” Oordelen, oordelen, oordelen.

Daniël Lohues en Jeroen Woe

Ze heeft is nu al bezig met een halvefinalistentournee en daar komt straks misschien dus nog een finalistentournee achteraan. De liedcomposities zijn van Daniël Lohues. De regie is in handen van Jeroen Woe van het cabaretduo Van der Laan en Woe en winnaar van de Sonneveldprijs, eveneens bekend van het tv-programma De Kwis.

Daar is Da Silva heel blij mee, geeft ze aan. In januari gaat ze naar Texel voor een workshop van Wimie Wilhelm. “Ik vind de begeleiding die we van het AKF krijgen sowieso geweldig. Met prima feedback.” Ze worden beoordeeld door steeds wisselende juryleden, die afzonderlijk van elkaar weer andere verbeterpuntjes zien.

bruna literair cafe klazienaveen rosa da silva

Anne Frank

In Anne, waar ze Anne Frank speelde, en in De Tweeling kon ze laten zien dat ze het spelen van een rol, het acteren, net als het zingen haar prima afging. “Maar dit is andere koek. Als actrice denk ik anders en voer ik het werk van anderen uit.”, aldus Da Silva. “Nu moet ik stand-up op het toneel en uit mezelf een eigen verhaal brengen.” Anders dan je zou verwachten vindt ze praten voor publiek nog best eng. “Daar werken we aan.”

Volwaardige speelduur

Da Silva wil haar programma straks uitbreiden van een half uur wat het nu is tot een volwaardige speelduur. Dat is echter iets waar ze nu nog niet aan werkt. “Eerst even helemaal hierop concentreren.”, zegt ze. Onlangs speelde Remko Wind iets op zijn gitaar. “Ik dacht meteen: dat kan een heel mooi lied worden. Maar dat komt later.”

Agenda

De halve finale van het AFK zijn op 5 en 6 april in Bellevue in Amsterdam. De finale volgt dan op 8 april in de Kleine Komedie, eveneens in Amsterdam. De halvefinalistentournee begint op 18 januari op Texel.
Die komt helaas niet in Drenthe of Groningen.

Voor de speellijst zie: www.amsterdamkleinkunstfestival.nl.

(Bron: dvhn.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Nog geen reacties

Back To Top