EEM Groepenkasten

Schikking in miljoenenspionagezaak steigerbouwers Henisol

steigers steigerbouwers pixabayKlazienaveen/Emmen – Acht oud-medewerkers van steigerbouwer Harsco in Klazienaveen hebben een rechtszaak, welke aangespannen was door hun voormalige werkgever, afgekocht. Dat meldt Dagblad van het Noorden vandaag.

Hun voormalige werkgever verdacht hen van bedrijfsspionage en het verduisteren van miljoenen euro’s. Het is niet bekend hoeveel schadevergoeding exact is betaald door de 8, die allen bij Harsco werkten. Harsco was een van de grootste steigerbouwers en isolatiespecialisten van Nederland.

Spionage en verduistering

Het gaat onder meer om een 64-jarige oud-bestuurder en de 57-jarige oud-regiodirecteur van Harsco, beide uit Emmen. Harsco schat de totale schade door de bedrijfsspionage en verduistering op minimaal 10 miljoen euro.

Samen met 6 andere medewerkers speelden deze mannen onder 1 hoedje, blijkt uit informatie van Dagblad van het Noorden.

Toen in 2007 de 64-jarige Emmenaar Harsco uit onvrede verliet en een eigen steigerbedrijf onder de naam Henisol in Emmen startte, begon deze kwestie te spelen. Harsco uit Klazienaveen werd na het vertrek van de 64-jarige Emmenaar aangestuurd door de 57-jarige regiodirecteur.

De 2 mannen – die tegenover Dagblad van het Noorden niet wilden reageren – onderhielden nauw contact. De mannen maakten geheime prijsafspraken met de bedoeling opdrachten bij Harsco weg te kapen, in het voordeel van Henisol. Prijzen van Harsco werden ‘gelekt’, waardoor Henisol met voorkennis een offerte kon maken.

Aangifte bij de politie

Tegen de oud-medewerkers is in juli vorig jaar aangifte gedaan. Hieruit is naar voren gekomen dat Henisol op grote schaal bedrijfsgeheime informatie heeft ontvangen van de 7 medewerkers van Harsco, die uiteindelijk allemaal zijn overgestapt naar Henisol.

Door de talloze prijsafspraken, het handelen met voorkennis en het lekken van informatie door de oud-medewerkers liep Harsco diverse opdrachten mis, blijkt uit diverse documenten. Uiteindelijk zette het bedrijf het mes in haar activiteiten in Klazienaveen, waardoor tientallen medewerkers werden ontslagen.

Bedrijfsgeheimen

De zaak is onderzoekt door het TGO (Team Grootschalig Onderzoek van de politie Noord-Nederland in Groningen. Die legde ze zaak eind vorig jaar neer bij het Openbaar Ministerie Noord-Nederland. Het OM beschikt naar verluidt over heel veel dossiers en e-mails die in beslag zijn genomen door ene ingeschakelde deurwaarder. Die trof mappen vol bedrijfsgeheimen van Harsco aan op het kantoor van Henisol en thuis bij de 64-jarige Henisol-bestuurder. Tegen de zin van Harsco in worden de 8 niet ook nog strafrechtelijk vervolgd door het OM.

(Bron: dvhn.nl / Afbeelding: Pixabay)Back To Top