EEM Groepenkasten

Sluiting stembureaus stuit op bezwaren

stemmen verkiezingen

Regio – Het plan om 13 stembureaus in de gemeente Emmen te sluiten werd tijdens de commissievergadering van afgelopen donderdag niet door iedereen met open armen ontvangen.

Sommige stembureaus zouden volgens de burgemeester te dicht op elkaar liggen of te slecht worden bezocht. Bovendien is het niet eenvoudig om stemburealeden en tellers te werven. Volgens de burgemeester is het daarom beter om 13 stembureaus te sluiten, waaronder die in het gebouw achter de Protestantse Kerk in Klazienaveen.

Grotere afstand

Sluiting van stembureaus, zoals die hierboven genoemd in Klazienaveen, zorgt volgens Dirk van Dijken van het CDA voor een grotere drempel om te gaan stemmen. De mensen moeten dan straks stemmen in basisschool De Spil of de gemeentewinkel. Hierdoor moeten de mensen, zoals de ouderen van appartementencomplex Achter De Brandweer, veel grotere afstanden afleggen om hun stem uit te kunnen brengen. “Bovendien is het moeilijk parkeren bij de gemeentewinkel.”, aldus Van Dijken.

Stembus-bus

Het CDA pleit ervoor om enkele mbo-scholen en hogeschool NHL Stenden in Emmen aan de lijst toe te voegen om jongeren meer te prikkelen om te gaan stemmen. Een ander idee is om een speciale Stembus-bus langs die scholen te laten rijden.

Extra drempel

Wakker Emmen is huiverig voor het sluiten van 13 stembureaus. Volgens Pascal Schrik zal het zorgen voor een extra drempel voor het stemmen. Sommige locatie die op de nominatie staan om te sluiten, zoals ’t Aole Gemientehoes in Schoonebeek, werden tijdens de vorige verkiezingen zelfs druk bezocht. “Een raadsel waarom deze plek niet meer mee mag doen.”, aldus Schrik.

Vreemde spagaat

Volgens de VVD is er sprake van een vreemde spagaat: je wil de democratie dichterbij, maar de stembureaus komen verder weg. “De gemeente zou juist werk moeten maken van het werven van stembureaumedewerkers.”, aldus Patrick de Jonge namens de liberalen.

Beton

Burgemeester Eric van Oosterhout vindt de Stembus-bus een aardig idee, maar waarschijnlijk te prijzig. Het werven van meer stembureauleden is volgens hem nauwelijks haalbaar, want die zijn erg lastig te krijgen. “Democratie is niet afhankelijk van een verschil van 500 meter afstand.”, reageert Van Oosterhout om de grotere afstand die de mensen moeten afleggen naar de stembus. “Het voorstel is niet in beton gegoten. We gaan kijken hoe alles verloopt tijdens de eerstvolgende verkiezingen. Als het nodig is, passen we het weer aan.”

(Bron: emmen.nu)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top