EEM Groepenkasten

Speciale herdenkingsdienst 4 mei in Hervormde kerk Nieuw Dordrecht

hervormde kerk nw dordrechtNieuw-Dordrecht – Op 4 mei vindt elk jaar in Nederland de Nationale Herdenking plaats. Tijdens deze dodenherdenking worden om 20.00 uur in het hele land twee minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Daarom is er morgen op 4 mei ook in Nieuw Dordrecht de Hervormde kerk tijdens de Nationale Herdenking van de Tweede Wereldoorlog weer als vanouds in gebruik als kerk.

Ook de vrienden van de British Legion uit Herford en Hameln en familieleden van de Britse bemanningsleden zullen tijdens de speciale herdenkingsdienst aanwezig zijn.
Na de speciale kerkdienst, van 18.45 – 19.30 uur, onder de aanwezigheid van de genodigden uit Groot Brittannië , zal er om ongeveer 19.45 uur in stilte de tocht gehouden worden naar de begraafplaats. Hierna zal dan om klokslag 20.00 uur, onder inachtneming van volledige stilte, de slachtoffers herdacht worden.

Tweede Wereldoorlog

Het geallieerde kerkhof in Nieuw-Dordrecht herbergt het stoffelijk overschot van 24 gesneuvelde militairen. Bij elk graf is een identiek grafteken van witte natuursteen geplaatst, met in reliëf een embleem en een kruis. Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert er tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid. Het monument bevindt zich op de begraafplaats aan de Klazienaveensestraat in Nieuw-Dordrecht. Ook is er sinds 27 februari bij Collectie Brands een expositie dat tot en met 1 oktober 2015 die onder de titel “de Tweede Wereldoorlog in Z-O Drenthe” ook aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog.

Historie Hervormde kerk

In 1850 werden er door de directie van de Drentsche Veen- en Middenkanaal Maatschappij, destijds gevestigd te Dordrecht, een door een zandtong gescheiden tweetal veengebieden aan om die via het Oranjekanaal te ontginnen. Het kanaal bereikte wel het westelijk deel (Oranjedorp), maar om het oostelijk deel (het Smeulveen) te bereiken stuitte men op technische moeilijkheden. Om het oostelijk deel te bereiken moest de zandrug doorgegraven worden. Achteraf was de maatschappij hier toch niet zo gelukkig mee. Het gebied was voor het grootste gedeelte bedekt met hoogveen, het afgraven loonde dan ook niet de moeite. De aanleg van het Oranjekanaal door de zandtong lukte ook niet, en de Maatschappij moest het besluit nemen om hun veengronden in Zuidoost-Drenthe weer te verkopen.

In 1874 werd de Hervormde Gemeente opgericht en  in hetzelfde jaar is de kerk ook gebouwd. Het gebouw lijkt veel op de kerk in Nieuw-Amsterdam en zal waarschijnlijk in dezelfde periode en door dezelfde architect ontworpen en door dezelfde aannemer gebouwd zijn. De kerk in Nieuw-Dordrecht staat aan de Vastenow afgeleid van Vaste, een wat merkwaardige naam, die weer is afgeleid van Vastenhouw. Hiermee werd aangegeven dat het veen hier erg vast was, waardoor de boekweitboeren grote moeilijkheden ondervonden bij het “openhouwen” van de grond. Men neemt aan dat de toren in 1911 is gebouwd, want op de klok staat het jaartal 1911.hervormde kerk nw dordrecht Het interieur is erg eenvoudig, maar op de preekstoel ligt nog een prachtige oude statenbijbel uit circa 1637. Het is een erg gehavend maar toch zeer kostbaar exemplaar. Opvallend zijn ook de lage ramen waardoor je zo naar buiten kunt kijken. De avondmaalstafel is gemaakt van hout uit het veen. Daarnaast bezit de kerk ook een tinnen avondmaalstel, deze drie tinnen borden dragen echter allemaal verschillende merktekens, ook zijn er nog een Avondmaal-kan en twee Avondmaalsbekers. Deze komen uit de tijd van de bouw van de kerk in 1874. Het doopbekken in de houten doopbekkenhouder is van zilver en er staat een zilvermerk met de letters VK in met daarboven een halve maan en twee bolletjes. Het kerkgebouw is in 1978 gerestaureerd door een aantal vrijwilligers en ziet er nog prima uit.

Algemeen


Back To Top