EEM Groepenkasten

Sportlandgoed: “Vanaf 2006 is er al een geluidswal met bomen”

sportlandgoed zwartemeer luchtfoto - headerZwartemeer – Gisteren stond op de website van RTV Drenthe te lezen dat het Sportlandgoed in Zwartemeer een geluidswal moet bouwen. Reden daarvoor zou zijn dat ‘omwonenden’ zouden hebben geklaagd bij de gemeente over geluidsoverlast. De vork blijkt toch echter iets anders in de steel te zitten.

Eén persoon

Volgens Albertus Germs, eigenaar van het Sportlandgoed, is er om te beginnen geen sprake van dat ‘omwonenden’ klagen over herrie, maar van 1 persoon, namelijk de buurman van het Sportlandgoed de heer Frans Germes, zoals ook in het artikel van RTV Drenthe staat. Bovendien staat in het artikel te lezen dat buurman Germes heeft gezegd dat “de geluidswallen weg zijn”. Dat is niet juist, want sinds 2006 zijn er wallen die allemaal begroeid zijn met bomen en die zijn er nog steeds. (zie foto). “Dat is vanaf het begin allemaal op basis van geluidsonderzoeksrapportages en met goedkeuring van de gemeente gedaan.”, zegt Germs.

sportlandgoed zwartemeer geluidswal 1

De geluidswallen met bomen

Altijd samen met de gemeente

Germs: “Ik vind het jammer dat RTV Drenthe het verhaal niet eerst bij ons geverifieerd heeft. Ons wordt nu de zwarte piet toegeschoven, terwijl wij er vanaf het begin, samen met de gemeente, er alles aan hebben gedaan om aan alle eisen te voldoen. Bovendien heeft de gemeente alle eerdere bezwaren keurig verwerkt in een nieuw bestemmingsplan en voldoen wij aan alle regels en eisen waaraan wij moeten voldoen. Er zijn onlangs nog weer nieuwe geluidsonderzoeksrapportages opgesteld en daaruit blijkt wederom dat wij aan de eisen voldoen. Wij begrijpen het dan ook echt niet dat er sprake zou zijn of zelfs kunnen zijn van overlast.”

“In overleg met de gemeente hebben wij, na een klacht van de heer Germes, de feestzaal een tijd geleden al helemaal aangepast en optimaal geïsoleerd. Dat heeft veel geld gekost, maar wij willen niemand tot last zijn. Als er nu een feest in de zaal is, kun je als je buiten staat helemaal niks meer horen.”

sportlandgoed zwartemeer geluidswal 2 sportlandgoed zwartemeer geluidswal 2

Geen buggy races en geen muziekevenementen

“Op de website van RTV Drenthe staat te lezen dat wij muziekevenementen en buggy races mogen houden. Daar is echter helemaal geen sprake van. Het laatste muziekevenement dateert van 2009 en een nieuw muziekevenement ligt niet in de planning. Dat muziekevenement was overigens met vergunning en ontheffing van de gemeente. Bovendien zijn er nooit buggy races gehouden en die zullen er ook nooit komen. Wel rijden wij, op de daarvoor bestemde paden, rond met buggy’s, echter met nog geen 25 km/h, want daarvoor leent het parkoers zich niet. Het geluid dat daardoor geproduceerd wordt is echter zeer minimaal. Als je met de buggy rondrijdt kun je dat bij het hoofdgebouw niet horen, dus verder op al helemaal niet. Wij rijden ook alleen op de speciaal daarvoor aangemaakte paden (het parkoers: red.) en niet kris kras in de bossen. Dat past ook niet, want de buggy is 1,7 meter breed, de ruimte tussen de bomen is maximaal 1,5 meter en het parkoers is ongeveer 3 meter breed.”, vervolgt Germs. “Dus waar dit allemaal vandaan komt, ik heb geen idee. Ook van andere omwonenden hebben wij nog nooit een klacht gehad.”

Last of overlast

Het nieuwe bestemmingsplan van het Sportlandgoed is door de klachten van buurman Germes nog steeds niet onherroepelijk goedgekeurd. Eigenaar Germs verwacht dat dit binnenkort wel zal gebeuren. De raadgever van het Sportlandgoed geeft aan dat er na de vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad 2 reacties van dezelfde persoon zijn binnen gekomen. Wettelijk moet hier dan eerst weer door de Raad van State naar gekeken worden voordat het bestemmingsplan definitief kan worden goedgekeurd. Hij besluit met: “Als er een auto over de straat rijdt, dan hoor je die. Als er ergens een feest is, hoor je dat ook. Daar kun je soms wel (enige) last van hebben. Maar is er dan direct sprake van overlast?”

“Wij doen er alles aan”

“Wij doen, samen met de gemeente, ons uiterste best om geen overlast te bezorgen. Wij vinden het heel vervelend voor de heer Germes dat hij dit toch als hinder ervaart. Wij kunnen echter verzekeren dat de gemeente elke klacht altijd bij ons heeft gecontroleerd. Wij doen er samen met de gemeente alles aan om de heer Germes tevreden te houden.”, besluit Germs. “Wij willen absoluut niet dat de buren overlast van ons hebben. Wij hebben ook een camping en de meeste campinggasten komen hier ook voor hun rust. Wij doen er dan ook alles aan om het zo rustig mogelijk te houden.”Back To Top