EEM Groepenkasten

Sterke kostenstijging dreigt voor energie en zorg!

hoogspanningsmast elektriciteitsmast stroommast klazienaveen a37Regio – Niet alleen de zorgkosten gaan de komende tijd stijgen, maar daarnaast zullen ook de energiekosten nog eens extreem gaan stijgen is de verwachting!

Nadat de afgelopen weken duidelijk werd van een dreigend sterk stijgend maandelijks kostenplaatje van de zorgverzekering, bij sommige maatschappijen tot wel € 12,00 per persoon per maand op de basisverzekering, dreigt nu de ook energienota nog eens flink te gaan stijgen. De belangrijkste reden hiervoor is het gemeentelijke belastingsysteem. Vrijwel alle gemeenten heffen steeds vaker en een hogere belasting op de energiekabels en waterleidingen onderin hun grondgebied.

Voorstel ACM

Enkele netbeheerders, zoals de Stedin, Enexis en Alliander moeten hun tarieven zoals het nu lijkt hierdoor het komend jaar verhogen tot zeker minimaal € 15,00 per huishouding. Dit voorstel is door de netbeheerders aan de toezichthouder het ACM (Autoriteit Consument & Markt) gedaan. Het zou dan ook gaan om de hoogste kostenstijging van de afgelopen jaren, mits het voorstel geaccepteerd wordt.

Precario-belasting

De oorzaak is de zogenaamde Precario-belasting, een belasting die door de gemeenten geheven wordt op de leidingen en kabels in hun grondgebied. In een poging om de gemeentelijke in komsten te verhogen hebben veel gemeenten deze belastingvorm stilletjes ingevoerd en de afgelopen jaren flink laten stijgen. Niet alleen de gewone burger dreigt hier de dupe van te worden, maar ook de grootverbruikers in onder andere de landbouw en de industrie van elektriciteit en water kunnen een stijging tot zeker wel 10 procent verwachten.

Lokale belastinginkomsten

Voor de gemeenten, die de precariobelasting opleggen, is het een aantrekkelijke manier van belasten. De opgelegde belasting wordt door de netbeheerders keurig netjes over de inwoners van het gebied verdeeld. Op deze wijze blijven de lokale belastinginkomsten van de gemeenten buiten zicht van hun inwoners.

50 Euro

Niet alleen de netbeheerders kosten stijgen, maar ook ieder burger betaald flink mee aan de door de overheid geplande duurzaamheidsmaatregelen. Windparken, Opslag Duurzame Energie, hiervoor betaald een gemiddeld gezin volgend jaar minimaal € 17,00 extra. Ook de tarieven voor gas en licht zijn voor het eerst in enkele jaren al flink gestegen, met zo’n € 15,00 tot € 20,00 per gemiddeld huishouden. De totale stijging van de energienota zou door al deze belastingen volgend jaar wel eens ver boven de € 50,00 uit kunnen gaan komen.

(Bron: DvhN)Back To Top