EEM Groepenkasten

Stormachtig weer zorgt voor herfstgevoel

storm harde wind windstoten

De winterse periode is nog maar net voorbij en nu al lijkt het eerder herfst dan winter. Vanavond trekt de wind aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust aan naar stormachtig (8 Bft.) en kans op zware windstoten tot 100 km/uur. Aan zee kan het tijdelijk stormen. Dat meldt Weeronline.nl.

De kans op een officiële storm is erg klein. Daarvoor moet het namelijk over een heel uurvak met windkracht 9 waaien. De laatste keer dat sprake was van een officiële storm is een jaar geleden.

Herfstgevoel

Het lijkt wel herfst vandaag. Vanochtend is het kletsnat en trekken talrijke buien over het land. In de middag wordt het tijdelijk droger, maar vanavond volgen met name in de zuidelijke helft nieuwe buien. Met 6 à 7 graden is het een paar graden zachter dan normaal. Geleidelijk trekt de wind aan en vanavond waait het aan de zuidwestkust stormachtig (windkracht 8). Verder landinwaarts in het zuidwesten is de wind krachtig tot hard.

Stormkracht

Vanavond is het ronduit onstuimig. Aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust kan het tijdelijk stormen (windkracht 9) en is kans op zware windstoten tot 100 km/uur. Landinwaarts is in het zuidwesten sprake van een krachtige tot harde wind (6-7 Bft.). Daarbij kunnen zware windstoten voorkomen tot 85 km/uur. Ook in Brabant en Limburg is het winderig met een vrij krachtige tot krachtige wind. Talrijke buien maken het herfstgevoel in het zuidwesten en zuiden compleet. In het noorden en noordoosten van het land is de wind slechts zwak tot matig en komen minder buien voor.

De stormdepressie die de hevige wind veroorzaakt trekt in de nacht naar maandag oostwaarts en neemt in kracht af. Daardoor neemt de kans op stormkracht sterk af. Langs de westkust en op de Wadden neemt de wind juist tijdelijk toe en kan het hard tot stormachtig waaien met kans op zware windstoten tot 80 km/uur. Maandagochtend vroeg neemt ook daar de wind af.

Winterse perikelen komen terug?

Na het weekend wordt het gevoelig kouder en trekken winterse buien over het land. Daarbij is kans op hagel en natte sneeuw. Vanwege de buien is maandag vooral tijdens de ochtendspits extra drukte in het verkeer te verwachten. In de middag neemt de buiigheid af en is het ook minder onstuimig. Halverwege de week is het overdag 1-3 graden en ’s nachts komt het tot vorst. Wanneer de buien tijdens de nachtelijke uren over het land trekken kan het wit worden. Ook is grote kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Schaatsen zit er niet in. Het vriest niet hard genoeg voor een mooie ijslaag en dooi tast het ijs overdag weer aan.

Definities van storm en zware storm

Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid over een heel uur uitkomt op 9 Bft. Een storm die bijvoorbeeld van 0:30 tot 1:30 uur gemiddeld op 9 Bft. uitkomt, maar niet van 0:00-1:00 uur telt niet als officiële storm. Wel wordt dan gesproken over tijdelijke storm of stormkracht. Van een officiële zware storm is sprake als het gemiddeld over een heel uurvak met 10 Bft. waait. Anders wordt gesproken van tijdelijke zware storm.

Windstoten kunnen nog veel zwaarder uitvallen, maar worden door het tijdelijke karakter niet meegenomen bij het vaststellen van storm.

(Bron: weeronline.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Nog geen reacties

Back To Top