EEM Groepenkasten

Straatagent krijgt een nieuw wapen erbij

mobiele telefoon, smartphoneRegio – Iedere straatagent  krijgt naast hun wapenstok, pepperspray en het pistool een nieuw wapen: een mobiele telefoon. Nee, niet zomaar een een mobieltje, maar een smartfone uitgerust met een speciale politie app. Hiermee kunnen de agenten van iedereen de rijbewijsfoto opvragen. Dat maakt het lastiger om een valse identiteit op te geven voor de criminelen onder ons.

Privé kunnen we al geruime tijd van alles met onze smartphone, maar voor de werkzaamheden was er nog maar erg weinig mogelijk. Met de komst van dit mobieltje uitgerust met de speciale politie app komt daar komt nu eindelijk verandering in. Zo’n 10.000 agenten hebben inmiddels hun nieuwe diensttelefoon ontvangen, de Samsung Galaxy S5. Daarmee kunnen ze via de speciale app persoonsgegevens checken en tevens digitale bekeuringen uitschrijven. Een grote verandering binnen het politiekorps, want de meeste agenten schrijven de boetes nog steeds via het ouderwetse bonnenboekje uit.

Pasfoto

Met deze vernieuwing kan supersnel worden uitgezocht of iemand zijn of haar correctie identiteit verteld en het maakt hiermee een einde aan een grote frustratie van dienstdoende agenten. Als een verdachte geen ID kan tonen moet hij/zij vaak mee naar het politiebureau, om vervolgens te moeten wachten op een familielid of een bekende die met het identiteitsbewijs langskomt. “Vanaf nu heeft de agent alleen maar een naam en een geboortedatum nodig.”, zegt een woordvoerder van de Nationale Politie. “Als de agent de gegevens invoert, verschijnt er binnen een paar seconden de bijbehorende pasfoto van het rijbewijs op ons scherm. Dat bespaart ons ontzettend veel tijd. Vaak zijn het de criminelen die liegen over hun identiteit. Ze geven dan bijvoorbeeld de naam van een broer of zus op, die woonachtig is op hetzelfde adres, maar daar komen ze nu niet meer mee weg.”

Aangifte

Vanaf volgend jaar wordt het ook mogelijk om een aangifte van bijvoorbeeld een woninginbraak op te nemen via de telefoon. “Er hoeft dan niets meer geprint te worden.”, vertelt de woordvoerder van de politie. “Een agent scant de ID-kaart van de aangever, tikt de nodige gegevens in over de inbraak, maakt foto’s en laat de aangifte direct digitaal ondertekenen, en vervolgens ontvangt het slachtoffer de aangifte meteen in z’n e-mailbox.”

Minder fouten

Door deze nieuwe manier van werken verwacht de politie dat er minder fouten gemaakt gaan worden. Nu maken agenten nog wel eens een spelfoutje bij het opschrijven van een naam en dat foutje komt pas bij het verwerken van een bekeuring of aangifte aan het licht. Heel vaak kunnen boetes kunnen daardoor niet verstuurd worden. Doordat er nu de chip in een ID-kaart gescand wordt, worden de naam en adresgegevens automatisch ingevuld. Bekeuringen vallen nu ook sneller op de deurmat. Nu duurt het soms weken of maanden voordat het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) een boete verstuurt. Dankzij de nieuwe app duurt dat nog maar een dag of 6. Naar verwachting  zijn er halverwege het volgende jaar ruim 33.000 agenten op straat voorzien van de nieuwe diensttelefoon. “De app wordt nu nog volop getest en en uitbreid.”, zegt de woordvoerder. “Daar nemen we ruimschoots de tijd voor, zodat we een veilig systeem neerzetten.”

Goede reden

Bang dat de agenten misbruik van de nieuwe mogelijkheden zullen gaan maken is politiechef Barendse niet . “Je kunt als agent dan inderdaad alle persoonlijke gegevens van een persoon binnen enkele seconden op je schermpje zien, maar het is absoluut niet toegestaan voor de agent om dat zomaar lukraak te doen. Er moet altijd een bijzonder goede reden zijn om de informatie op te vragen.”

10 minuten

Als een agent gegevens opvraagt, wordt dat vastgelegd. “We leren de agenten hoe ze met de (opgevraagde) data om moeten gaan. En als het dan toch misgaat, kan er achteraf altijd precies gecontroleerd worden wie wat heeft gedaan en wordt misbruik hiervan bestraft.” Ook als een agent zijn telefoon verliest, liggen de gevoelige politieregisters niet op straat. “Technisch is het zo geregeld dat de inhoud van een telefoon op afstand binnen 10 minuten kan worden gewist. Lekker rondneuzen op de politie app door derden is er dus niet bij.”

(Bron: AD.nl)Back To Top