EEM Groepenkasten

Team Schorpioenen onderweg naar Dakar 1

amsterdam-dakarKlazienaveen/Dakar – Na ruim een jaar van voorbereidingen heeft de start van Team Schorpioenen, Remko van Klaveren en Marco Schmidt, afgelopen zaterdag 7 november eindelijk plaatsgevonden vanaf de NDSM-werf in Amsterdam.

Hier een impressie van de belevenissen opgetekend in hun blog en hun ervaringen met de oude Discovery Landrover. De beide heren gaan voor het goede doel, schoolspullen voor Gambia, een avontuurlijke trip in een oud barrel naar Dakar ondernemen. Een van de voorbereidingen was het presenteren van hun activiteiten. Lees ook: Remco en- Marko zijn klaar voor de Amsterdam-Dakar Challenge 2015

Barreldag

En toen was daar ineens de barreldag, het is zaterdag 26 september, richting Amsterdam, naar de vaste stek van de Amsterdam-Dakar Challenge op de NDSM-werf waar alle teams bij elkaar komen voor de aftrap van de Challenge in november. Bij deze hang-out in Amsterdam is het tijd om de auto te showen, officiële stickers te regelen, de laatste jerrycans in te slaan en de briefing af te tikken met info over grensovergangen, veiling van de auto  en een update over de aankomende Challenge. Om 14.00 uur zou het beginnen, dus om 13.00 uur afgesproken op een strategische plek (McDonalds) aangezien we uit verschillende richtingen naar Amsterdam kwamen maar natuurlijk wel samen in de Discovery wilden aankomen op de werf. Op de ring van Amsterdam kwamen we direct al 2 andere teams tegen, die we voorbij reden, waarbij ze direct aanhaakten en achter ons aan kwamen. Aangekomen op de NDSM-werf was het al lekker druk met andere teams

Er moest dicht achter elkaar geparkeerd worden aangezien de beschikbare ruimte, afgezet met een lintje, toch niet zo groot bleek. De motorkap moest opengezet worden zodat er een soort APK gehouden kon worden. Nou geen probleem wij hebben alles voor elkaar… toch? Ondertussen al een beetje kennismaken met andere teams en kijken wat de andere teams al hebben bereikt met hun auto’s. De organisatie zat in een soort loods, waar het al gezellig druk was.team schorpioenen In elke hoek was wel iets te regelen, dus gelijk maar in de rij bij de eerste de beste hoek. Hier moesten wij ons visum regelen voor Mauritanië, een heleboel papieren invullen, ons paspoort afgeven en doorgeven waar wij voor rijden en dat de opbrengst van de auto bij de veiling in Gambia ten goede komt van de Stichting Gamba-Kids. In de volgende hoek stond een heel medisch team klaar voor alle Vaccinaties. Nou daar wordt je dus niet blij van, 3 prikken maar liefst. 1 prik Gele koorts, 1 prik Hepatitis A, 1 prik DTP en 24 malaria tabletten. Zo dat hebben we weer gehad voor de komende 10 jaar.

In de laatste hoek werden de laatste puntjes op de i gezet voor wat betreft administratie, en hebben we toch nog een hotelletje bij aankomst in Gambia geboekt. Geen idee waar we terecht komen. Ondertussen wat paniek, de parkeerpolitie is bonnen aan het schrijven, of we toch maar even een ticket achter het raam willen leggen, tja, het blijft Amsterdam.
Het officiële gedeelte begint er hangt een lekker sfeertje, “we hebben een kleine APK gehouden en er is een auto bij die België niet gaat halen omdat ze een kapotte V-snaar hebben” Iedereen lachen natuurlijk, maar niet voor lang. “van wie is de Discovery” jaja het zal toch waar zijn, Marco vliegt uit zijn stoel en bij de auto aangekomen, eerste blik, oef het valt mee, de V-snaar wordt aangevreten en is iets dunner geworden.team schorpioene Wat wel ernstig is, is dat het materiaal wat er is afgevreten rondom de as van de fan is geslagen en dat zit muurvast. Nou ja gelijk maar even getoond dat we op alles zijn voorbereid, gereedschapskist te voorschijn en sleutelen. Nou we moeten nog weg en staan wij op de barreldag al te sleutelen om ff een V-snaar te vervangen.team schorpioenen
Zo gezegd zo gedaan. Ondertussen wordt ons teamnummer op de motorkap geplakt 1106. Het is een leuke dag en we krijgen al van verschillende teams te horen “wij rijden wel achter jullie aan”
Zoals het nu lijkt zijn wij de enigen met een Land Rover, dat lijkt mij goed voor de veiling straks in Gambia. Het echte aftellen is begonnen…

Start

Het is zover, het is 7 november. Een jaar met voorbereidingen, waarbij wij ons avontuur nu gaan waarmaken, een oud barrel, opgeknapt tot wat het nu is. Een Land Rover die ons 8000 km zwaar bepakt, weg van onze vertrouwde omgeving, naar een verre onbekende bestemming gaat brengen. Een auto waar we meer dan 10.000 km mee hebben testgereden, waar we de kinderziektes hebben uitgehaald, een auto die we gaan missen, de honderden uren sleutelen, nu moet het gebeuren, 8000 zware kilometers. De Discovery, 21 jaar oud is er klaar voor.

De start is op de traditionele startplaats op de NDSM-werf bij café Noorderlicht. Inchecken en ontvangst van ons roadbook is tussen 9 en 10 uur. De start is om 11 uur.
De organisatie is gevoelig voor traditie, daarom wordt er het eerste stuk in Nederland tot aan grensovergang Hazeldonk in colonne gereden met alle andere teams, waar er nog een pitstop wordt gemaakt.

Diep in ons hart denken wij, doorrijden, we willen vandaag namelijk een goeie 800 km afleggen. Maar goed, tradities zijn er om in stand te houden, vanaf België zijn we vrij om ieder voor zich door Europa te reizen bestemming Zuid Spanje.

We zijn één van de eerste die aankomen op de NDSM-werf, 8.45 uur, ruim op tijd, wij hebben er zin in. Parkeren, een goedemorgen, en gelijk maar even melden bij de organisatie. We krijgen een korte briefing, tekenen een afstandsverklaring en ontvangen een USB stick met 8 Gb muziek. Maar het belangrijkste is we ontvangen ons roadbook met de gehele route, coördinaten, tips en heel veel informatie.

Ondertussen druppelen de teams binnen, het wordt al gezellig druk met familie, vrienden, kennissen, collega’s en belangstellenden. 32 teams starten er in de november editie. Het is een grote groep met ongeveer 65 personen. Bijna 11.00 uur, nog 10 minuten, dan gaan we van start. Tijd om afscheid te nemen. De één heeft er meer moeite mee dan de ander. Dit is het moment we moeten gaan. Een veilige reis en heel thuis komen.

Amsterdam richting midden Frankrijk dag 1

Dag 1. We gaan in collone van Amsterdam naar Breda, alle teams achter elkaar, over de A2 en de A27 richting Hazeldonk de grensovergang bij België. Het is trekken en duwen, de groep is veel te groot om dit goed te doen, daarbij komt, dat het druk is op de snelwegen.team schorpioene, dakar Eigenlijk wilden we niet stoppen, kost alleen maar tijd, aangezien we nog een groot aantal kilometers willen rijden. We willen naar Tours in Frankrijk, ruim 800 km. Maar goed op een overvolle parkeerplaats gestopt voor een sanitaire stop bij de McDonalds, nee we hebben niets gekocht. Staat er een mannetje slim geld te vragen, 30 cent, lekker handig zonder losgeld. Met een hand vol losgeld verlaat ik de McDonalds. We mogen gaan ieder voor zich, dat laten we ons geen 2 keer vertellen. Tijdens de barreldag hadden we team 1132 The Brothers al ontmoet, en die rijden met ons mee met een Nissan Patrol. Tijdens het invoegen op de snelweg komt er een Opel Corsa tussen rijden en haakt ook bij ons aan.

In België tanken we voor het eerst, wij zijn leeg en iedereen volgt ons. Ze gaan allemaal tanken. De Opel Corsa is team 1128 een echtpaar. We passeren de grens met Frankrijk, om de tolwegen te vermijden gaan we route national rijden. Kost niets alleen de snelheid gaat eruit.team schorpioenen, dakar Kilometer na kilometer gaat voorbij we komen aan in Parijs. Parijs hadden we willen vermijden het is er erg druk we staan dan ook in de file. Het duurt ruim een uur voordat we Parijs door zijn.team schorpioenen, dakar We gaan door nog 240 km naar Tours daar willen we overnachten. We worden geflitst is het voor ons of voor achter ons. We weten het niet afwachten maar. Aangekomen in Tours hebben we het hotel snel gevonden. Er staan nog 2 andere teams. Die liggen al op één oor, het is 23.00 uur. Aangezien we goed leeg zijn wat betreft brandstof besluiten we de volle jerrycans op het dak leeg te gooien in de auto. We krijgen er 3 jerrycans in gegooid, 1 volle maar weer terug op het dak.team schorpioenen, dakarteam schorpioenen, dakar, challenge Na alles afgesloten te hebben gaan we naar de kamer.

Welterusten.

(Einde dag 1)Back To Top