EEM Groepenkasten

Team Schorpioenen onderweg naar Dakar 15

amsterdam-dakar, dakar, team schorpioenenKlazienaveen – Het vervolg van de belevenissen van Remko van Klaveren en Marco Schmidt onderweg in hun oude Landrover Discovery van Amsterdam naar Dakar. Dag 15, vandaag duiken we echt de Sahara in. Het is zaterdag 21 november 2015.

Chaos

Dag 15. Vandaag duiken we echt de Sahara in.team schorpioenen, dakar, challenge, gambia, goed doel Iedereen is al vroeg op en staan te popelen om op weg te gaan. Al de teams zijn opgedeeld in groepen van ongeveer 5 auto’s. De groepen krijgen allemaal een gids toegewezen. Die gids is er overigens niet voor niets. Wij hebben een plekje voor hem gecreëerd bij de Belgen in de auto. De Belgen voorop, de Corsa, de Disco, de Patrol en dan de Nissan.team schorpioenen, dakar, challenge, gambia, goed doel
Eerst gaan we weer in colonne met alle auto’s tanken in het dichtstbijzijnde dorpje. Het is een chaos bij het pompstation en het duurt dan ook even voordat alle auto’s vol getankt zijn.
We gaan eindelijk op weg, over het asfalt richting het zand, het duurt kilometers en kilometers voor we de weg afgaan, het zand in. Ineens duiken we naar rechts het asfalt af, het gaat beginnen. Na een kilometer stopt de groep en laten de banden leeg lopen. Wij zijn daar wat behouden in, en gaan van 3,5 bar naar 2,5 bar luchtdruk, even zien hoe het gaat. Het waait hier erg hard en het zand stuift behoorlijk op, het striemt onze gezichten.team schorpioenen, dakar, challenge, gambia, goed doelOnze in Marokko gekochte sjaals komen goed uit, die wikkelen we om onze gezichten, dat werkt goed tegen het striemende zand. De groepen krijgen het startsein voor vertrek met een tussentijd van een aantal minuten. Dit blijkt tekort op elkaar, want diverse auto’s komen vrijwel direct al vast te zitten. De groepen gaan al door elkaar heen rijden. Het lijkt wel een wedstrijd, en daar doen wij graag aan mee….
Van een andere groep staat een BMW muurvast, met erachter in de rijrichting, een Sang Yong. Die probeert om achteruit rijdend de BMW los te trekken. Nou dat gaat natuurlijk niet, wij bekijken het tafereeltje glimlachend. We besluiten ze te helpen, we draaien de Disco ervoor, gebieden de Sang Yong om uit de weg te gaan en haken de BMW aan onze trekhaak met de sleepkabels die er al liggen. De BMW hebben we al eens eerder geholpen toen ze vast zaten, dus we weten dat dit geen probleem is.

De Disco zetten we in lage gearing en sper. We geven aan, dat we niet stoppen maar gewoon door blijven rijden tot we vaste bodem hebben bereikt. Met een knal staat de sleepkabel strak en komt de BMW in beweging. De Disco rijdt gewoon weg alsof het niets is. We koppelen de kabel los, en bedankt, en we rijden weg met een grote glimlach op ons gezicht. The best 4×4 by far.

Het is echt waanzinnig rijden door het zand van de Sahara, maar het is zwaar voor de auto. We hebben voor het eerst in 2 weken de airco aangezet, want het is hier 40 graden. Maar het is teveel voor de motor, onder de zware belasting van het zand, de airco aan, en het op hoge toeren rijden. De motor loopt warm, ineens de temperatuurmeter volledig in het rood.team schorpioenen, dakar, challenge, gambia, goed doel Stoppen, stoppen, zo snel mogelijk! Ik zie al voor me, een koppakking vervangen moeten in het zand…… Terwijl we stilstaan, laten we de motor gewoon lopen om de turbo af te laten koelen, de motorkap is bloedheet, daar kan je een ei op bakken. Wonderwel loopt de temperatuur direct terug naar het midden, we laten de airco maar uit en gaan verder.

De snelheden liggen hoog, en het zand vreet aan de banden. Opnieuw loopt de temperatuur op, maar we moeten bijblijven, en we besluiten de kachel aan te zetten. Het is 40 graden dus veel warmer kan het niet worden. Vrijwel direct valt de temperatuur weer terug naar normale waarden.

Dan slaat het noodlot toe, maar niet voor ons. Één van de motorrijders is van een zandduin gestort, ruim 6 meter hoog. Hij is bij bewustzijn maar weet zijn naam niet meer. Zijn helm is gebarsten. Hij wordt afgevoerd naar het ziekenhuis van Nouadhibou met een pick-up van één van de gidsen. Alle motorrijders gaan mee, hopen maar dat het goed komt. Net als in de echte Dakar, gaat ook deze challenge gewoon door.team schorpioenen, dakar, challenge, gambia, goed doel De avond begint in te vallen en we zetten ons tentje op aan de voet van een grote zandduin.team schorpioenen, dakar, challenge, gambia, goed doel De lucht kleurt fantastisch rood bij een ondergaande zon. We sprokkelen wat brandhout bijeen en maken ons eerste kampvuur onder de sterrenhemel van de Sahara.

Welterusten.

(Einde dag 15)

Voorgaande reisverslagen:

Team Schorpioenen onderweg naar Dakar 1
Team Schorpioenen onderweg naar Dakar 2
Team Schorpioenen onderweg naar Dakar 3
Team Schorpioenen onderweg naar Dakar 4
Team Schorpioenen onderweg naar Dakar 5
Team Schorpioenen onderweg naar Dakar 6
Team Schorpioenen onderweg naar Dakar 7
Team Schorpioenen onderweg naar Dakar 8
Team Schorpioenen onderweg naar Dakar 9
Team Schorpioenen onderweg naar Dakar 10
Team Schorpioenen onderweg naar Dakar 11
Team Schorpioenen onderweg naar Dakar 12
Team Schorpioenen onderweg naar Dakar 13
Team Schorpioenen onderweg naar Dakar 14Back To Top