EEM Groepenkasten

Team Schorpioenen onderweg naar Dakar 4

amsterdam-dakarKlazienaveen – Het vervolg van de belevenissen van Remko van Klaveren en Marco Schmidt onderweg in hun oude Landrover Discovery van Amsterdam naar Dakar. Dag 4, van het het Zuiden van Spanje met een veerboot naar Fes in Marokko, het is dinsdag 10 november 2015.

Hotel

Dag 4. Vroeg op 6.45 uur worden we beneden verwacht om om 7.00 uur van start te gaan. Met alle teams in colonne naar de ferryboot. Het hotel heb ik wel een mening over maar dat laat ik maar in het midden, immers er moet nog jaren gebruik van worden gemaakt door de challenge. Zoals verwacht gaat dat in collone rijden niet helemaal lekker, achter ons zijn we de staart allang kwijt maar de Spaanse begeleider rijdt voorop en blijft lekker rijden. Bij de Ferry is het goed geregeld geen formaliteiten, alle papieren zijn in orde, in slechts een kleine 5 minuten staan we op de boot. Op de boot kopen we koffie en broodjes, we hebben nog niets gegeten. De boot vaart inmiddels weg, dat ding gaat lekker heen en weer, rustig blijven zitten. Marco koopt ondertussen 2 sloffen sigaretten, stuk goedkoper, 1 voor zichzelf en 1 voor in Mauritanië…. team schorpioene, dakar, challengeDe boottocht duurt ongeveer een uur, gauw ervan af.
We komen aan in de Spaanse enclave Cueta, we moeten een paar kilometer doorrijden naar de grens met Marokko. Bij de grens moeten we ons opstellen in 2 rijen, van alle kanten vliegen er mannetjes op de auto’s af. We krijgen een groen formulier in ons handen gedrukt, daarmee verklaar je dat je de auto invoert en ook weer uitvoert, oftewel de auto mag niet worden achtergelaten in Marokko. Het is een chaos, niemand spreekt de taal. We worden naar een hokje geleid, daar zit een mannetje één voor één alle gegevens in te voeren. Om ons heen geschreeuw, paspoort paspoort. Een man in een jurk die 6 talen spreekt en 12 woorden pakt alle paspoorten en groene kaarten en gooit die op een stapel het hokje in. Het mannetje raakt in de stress, roept wat en iemand anders pakt de helft van de stapel en gooit dat in een ander hokje. Niemand weet meer waar en in welk hokje zijn paspoort ligt. Rustig de hokjes in de gaten houdend worden de paspoorten van een stempel voorzien. Met stempel moeten we naar hokje 2, daar zit een nors kijkende man in een strak gestreken lichtblauw uniform. Nu wordt het serieus.

De man wil het paspoort met stempel, de groene kaart en het auto kenteken. Hij krabbelt wat, kijkt 6 keer maar geeft geen stempel. De namen komen niet overeen, dat wisten wij, we hebben een volmacht in het Arabisch dat wij door Marokko mogen rijden. De man kijkt er naar, maar geen stempel, hij wijst naar iemand. De man in de jurk schiet te hulp en neemt ons mee naar een man met hetzelfde strak gestreken uniform met een heleboel strepen en sterren. De man heeft een stempel, krabbelt wat op de achterkant en klaar. Terug naar hokje 2, weer wachten. De man ziet de stempel en krabbelt wat, scheurt de achterkant eraf geeft zelf een stempel en we zijn klaar.team schorpioenen, dakar, challenge

Ik neem een foto van de rij auto’s, no picture, no picture, police, police roept iemand, en rent naar de politie. Snel wis ik de foto, de man in de jurk sust de boel.
Snel naar de auto en aansluiten in de rij die langzaam slinkt. Weer 2 mannetjes, nu in een groen uniform, vragen uiteraard om de paspoorten. F…cK waar is mijn paspoort? Rustig blijven, zit links in mijn broekzak, we mogen door.team schorpioenen, dakar, challengeDirect achter de grens gestopt op een plein, er worden routes besproken en groepjes gevormd om naar Fes te rijden. Wij gaan met hetzelfde groepje,met zijn drieën, samen met de teams 1132 en 1128. Maar eerst moeten we tanken, de auto is leeg, in Spanje vond ik het niet nodig, hier is het goedkoper. De Patrol is ook leeg rijdt op lucht…, de jerrycans zijn ook leeg, we hebben brandstof nodig. Al snel vinden we een pomp. Nadat we getankt hebben moeten we nog op zoek naar een auto verzekering, op onze groene kaart is Marokko door gekrast.team schorpioenen, dakar, challenge
Op een straathoek hangt een bord AXA, klinkt bekend die zal wel verzekeringen hebben. Alarmlichten aan, dubbel staan, niemand doet moeilijk hier. We schieten naar binnen in een klein maar met airco voorzien kantoor.team schorpioenen, dakar, challenge Voor 10 dagen sluiten we een verzekering af. De polisvoorwaarden zijn in het Arabisch, volgens mij zijn we nu tegen nieuwwaarde verzekerd. De drukte uit, richting Fes. We pakken de R419 dwars door de eerste uitlopers van het Atlas gebergte. Dit is gelijk een prima test voor de auto, via de binnenwegen naar Fes. Nou we hebben het geweten, nu begrijp je ook waarom alles zo grof gebouwd is aan de Disco.team schorpioenen, dakar, challengeDe omgeving is groen maar droog, dor. We komen door plaatsjes waar we 50 jaar terug gaan in de tijd. Iedereen kijkt naar ons, zwaait naar ons of roepen iets? Alsof we van een andere planeet komen. De Disco boezemt gezag in, dit is kicken!

De remmen hebben het zwaar met 3,2 ton onderweg. Remmen op de motor met een automaat gaat wat lastig we staan al in de 2e versnelling maar daar worden we doorheen gedrukt. De remmen gaan stinken, We stoppen ze zijn bloedheet, we gaan ook al kilometers naar beneden, we besluiten te stoppen om de remmen af te laten koelen

team schorpioenen, dakar, challengeteam schorpioenen, dakar, challengeOp een mooi plekje zetten we kamp op we gaan eten koken. Rijst met kip-saté en erwtensoep. De avond valt snel in, snel ruimen we op en gaan verder, we moeten nog even naar de camping. Het is hier pikdonker, zwart maar met onze verlichting is het daglicht. Alles vol aan en dat is maar goed ook want de kuilen en gaten in de weg worden niet minder.team schorpioenenWe arriveren bij de camping, niemand aanwezig, doorrijden dan maar, we zoeken zelf wel een plekje. Wat ons verbaast  dat er nog maar 5 andere challengers zijn die hier hun kamp hebben opgeslagen. We zetten ons tentje in alle rust op, als een geoliede machine. Het was een mooie lange dag.

Welterusten.

(Einde dag 4)

Voorgaande reisverslagen:

Team Schorpioenen onderweg naar Dakar 1

Team Schorpioenen onderweg naar Dakar 2

Team Schorpioenen onderweg naar Dakar 3

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top