EEM Groepenkasten

Teken zeer actief in Drenthe

 tekenbeet teek ziekte van lymeDrenthe – Door de hogere temperaturen van de afgelopen tijd zijn de teken zeer actief in met name Drenthe. Volgens tekenradar.nl is het voor heel Drenthe, met uitzondering van Hoogeveen, code rood voor wat betreft de teken.

De teken zijn niet alleen in bossen en andere natuurgebieden actief, maar ook in tuinen, parken en dergelijke. De hogere temperaturen van de afgelopen tijd in combinatie met de regen en het uitblijven van nachtvorst zorgen voor een ideaal klimaat voor de teken. Met name in Drenthe zijn de teken zeer actief en komen er relatief veel gevallen van de Ziekte van Lyme voor.

Meer teken

De verhoogde tekenactiviteit betekent niet per definitie dat er ook meer teken zijn. Tekenradar.nl geeft alleen de activiteit van de teken weer. Volgens een woordvoerder van tekenradar.nl is het echter wel zo dat er de laatste jaren bij tellingen steeds meer teken worden gevonden dan het jaar ervoor. De verhoogde activiteit in Drenthe komt volgens de woordvoerder doordat er in Drenthe veel natuurgebieden zijn.

Ziekte van Lyme

Ook het aantal gevallen van de Ziekte van Lyme is enorm gestegen. Het aantal gevallen van Lyme-pati├źnten is in 2014 verviervoudigd ten opzichte van 1994. In 2014 hebben zo’n 23.500 mensen Lyme opgelopen. Met name in Drenthe en delen van Groningen zijn er relatief veel voorvallen.

Niet elke te teek draagt de bacterie die de Ziekte van Lyme kan veroorzaken. Zo’n 1 op de 5 teken draagt deze bacterie. “Niet elke teek is besmet en je hoeft ook niet direct naar de huisarts na een tekenbeet. Let echter na een tekenbeet wel goed op de beetwond, minimaal 3 maanden lang. Verschijnt er een groeiende rode ring om de beet, dan weet je zeker dat je Lyme hebt.”, aldus bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit tegen over het Dagblad van het Noorden. Volgens hem is de Ziekte van Lyme in de meeste gevallen goed met antibiotica te behandelen. “Controleer jezelf echter goed op tekenbeten en verwijder de teek zo snel mogelijk op de juiste manier. Dan is de kans op de ziekte het kleinst.”, aldus Van Vliet.

Teken springen niet uit bomen

Teken zijn voornamelijk te vinden laag bij de grond, in het gras, heide, bosbessenplanten, struiken, dode bladeren en dergelijke. Teken springen dus niet vanuit een boom in je nek, maar kruipen vanuit het gras of een struik via je been omhoog. Draag daarom altijd een lange broek en stop de pijpen bij je sokken in of draag laarzen wanneer je de natuur in gaat.

Kijk voor meer informatie over de tekenbeet en hoe je een teek moet verwijderen op www.tekenradar.nl.

(Bron: tekenradar.nl / Dagblad van het Noorden)Back To Top