EEM Groepenkasten

Tentoonstelling Zwartemeer over Tweede Wereldoorlog geopend door burgemeester Bijl

tentoonstelling, wo ii, bijl

Burgemeester Bijl kijkt samen met Dylana gespannen in de door haar gemaakte kijkdoos.

Zwartemeer –  In de achterzaal van Eetcafé de Nachdwacht te Zwartemeer is zaterdagmorgen de tentoonstelling ‘Zwartemeer 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog’ geopend door burgemeester Cees Bijl. De officiële openingshandeling werd verricht door de burgemeester samen met een collega uit het Duitse Twist, de heer Heiner Reinert die noodgedwongen moest invallen voor de Reinhard Winter, Landraad bij het Emsland, die voor een spoedoverleg naar Hannover moest.

Maar er waren meer collega’s uit diverse Duitse buurtgemeenten en vele (lokale) genodigden aanwezig. Burgemeester Bijl kreeg een warm applaus vanuit de zaal na zijn speech. Hij bracht hierin o.a. naar voren dat er niet alleen aan de geallieerde zijde veel slachtoffers zijn gevallen, maar ook aan de Duitse zijde. Ook gaf Bijl aan dat er steeds meer 5 mei herdenkingsplaatsen (in totaal 7) bijgekomen zijn de afgelopen jaren en het onderwerp Tweede Wereldoorlog erg leeft onder de bevolking. Zo ook de herdenkingsplaats in Klazienaveen bij de Norit/Cabot fabriek o.a. waar in de Tweede Wereldoorlog de fabriek door de geallieerden werd platgebombardeerd en er vele slachtoffers zijn gevallen. ‘Nooit meer een oorlog’, betoogde Bijl.

Geschiedenis

De zaal waarin de tentoonstelling is, werd in het oorlogsjaar 1939-1940 ruim 9 maanden ingezet als slaapruimte voor de gemobiliseerde militairen, met recht een historische plaats te noemen. Van hieruit liepen de soldaten wacht en patrouille.

heiner reinert

Dhr. Heiner Reinert

burgemeester, bijl

Burgemeester Cees Bijl

De tentoonstelling richt zich in eerste instantie op materiaal over en uit Zwartemeer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn foto’s, dagboeken en fragmenten hiervan, evenals brieven bewaard gebleven. Ook zijn er de nodige originele officiële documenten of kopieën hiervan te zien die een stukje over de geschiedenis weergeven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel van dit materiaal is in het bezit van de Stichting Cultuur Historisch Zwartemeer, ook is er veel materiaal door particulieren aangedragen, met name Harry Peters uit Zwartemeer die heel veel materiaal wat in zijn bezit is, beschikbaar heeft gesteld voor de expositie.

De tentoonstelling is tot stand gekomen met medewerking van het SLO,  de Stichting Luchtoorlog Drenthe. Van deze stichting is een studiegroep in Zwartemeer gevestigd en deze studiegroep heeft veel overblijfselen in zijn bezit van neergestorte vliegtuigen in de directe omgeving van Zwartemeer. Veel van deze voorwerpen zullen te zien zijn op de tentoonstelling. Ook is er militaria uit het museum ‘Ergens in Nederland 1939-1940’ uit Emmen in de tentoonstelling opgenomen. Daarnaast kent de tentoonstelling ook een overzicht van alle neergestorte vliegtuigen in de regio Zuidoost Drenthe, waaronder zowel vliegtuigen van de geallieerden als ook van Duitse afkomst.

Kijkdoos

De afgelopen week zijn er een tweetal basisscholen geweest voor een rondleiding en om informatie te ontvangen over wat er allemaal in de jaren 1940 -1945 aan de hand is geweest en vooral ook wat er in Zwartemeer gebeurd is. Maar de jongste aanwezige tijdens de opening, Dylana, slechts 8 jaar is ze, mocht niet mee met het schoolbezoek aan de tentoonstelling vanwege haar leeftijd.brief, dilanabrief dilana Maar Dylana, zo jong als ze is, heeft een hele mooie brief geschreven, omdat de tweede wereldoorlog haar interesse gewekt had. Dylana heeft haar brief tijdens de opening voor iedereen hardop voorgelezen, gewoon geweldig. Vanuit haar sterke interesse heeft ze een heuse kijkdoos gemaakt met een verborgen ruimte met twee bedden erin voor een jongen en meisje.kijkdoos dilana Deze kijkdoos werd door iedere bezoeker met veel aandacht bekeken en bewonderd.

Herinneringsborden

Er is nu een plan opgevat om op iedere locatie in de gemeente Emmen waar een vliegtuig van zowel Duitse als geallieerde zijde neergestort is een herinneringsbord te gaan plaatsen. Dit plan heeft ook bij de Duitse buurgemeenten teweeg gebracht dat zij overwegen om dit plan ook aan de Duitse kant te verwezenlijken. De komende maanden zal dit plan in de gemeente Emmen onder de projectnaam Lost Wings worden uitgevoerd. Bij de opening van de tentoonstelling werden ook de eerste twee herinneringsborden onthuld door burgemeester Cees Bijl en zijn Duitse collega.borden, Er worden ruim 20 van deze borden gemaakt en zullen geplaatst worden waar de vliegtuigen neergestort zijn, maar ook bij de nabijgelegen fietsroutes. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van Emmen Culturele Drentse gemeente en in samenwerking met het ErfgoedNetwerk Emmen 2015/16.

Tank

Ook was er een heuse SAXON tank uit de Tweede Wereldoorlog, afkomstig uit het depot van het Ministerie van Defensie, te zien. Een vrijwilliger moest vanmorgen helemaal met de tank vanuit de opslagplaats bij Eindhoven met de tank op een grote dieplader naar Zwartemeer rijden. Tot vanavond ca. 17.00 uur is de tank te zien en dan gaat het terug op transport naar Eindhoven. De normale plaats waar defensie dit soort materieel opslaat is in Wassenaar, vertelde de vrijwilliger.tank, saxon, tweede wereldoorlog

Oproep

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling wordt het komende jaar een boek uitgebracht over de gebeurtenissen tijdens Tweede Wereldoorlog in Zwartemeer en omgeving. Herman Lubbers vraagt aan de meeste nu bejaarde ouderen onder de bewoners van Zwartemeer en omgeving om hun kennis en ervaringen tijdens deze moeilijke periode met hem en/of een collega onderzoeker te gaan delen, zodat deze kennis niet verloren gaat en gebruikt kan gaan worden in het nog uit te brengen boek.

Geopend

Voor het publiek is de tentoonstelling geopend op zaterdag 17 oktober van 12.00 tot 20.00 uur, op zondag 18 oktober van 10.00 tot 17.00 uur en op dinsdagavond 20 oktober en de woensdagavond 21 oktober van 18.00 tot 20.00 uur. Op de dinsdag- en woensdagmiddag is de tentoonstelling ook geopend, echter dan zijn er rondleidingen voor groepen en genodigden gepland. “Maar een individuele bezoeker is ook dan welkom”, aldus Lubbers.herman lubberstentoonstelling, tweede wereldoorlog

from to
Algemeen


Back To Top