EEM Groepenkasten

Terug naar de wintertijd

wintertijd klok terugKlazienaveen – Niet vergeten: in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober gaat de wintertijd weer in en zetten we de klok weer een uur achteruit.

Om 3.00 uur gaat de klok terug naar 02.00 uur en kunnen we dus een uur langer slapen. Voor mensen in de nachtdienst is het natuurlijk vervelend, want die moeten dan een uurtje extra werken.

Het is vaak lastig om te onthouden wanneer de klok nou een uur voor- of achteruit moet, maar daarvoor is een handig ezelsbruggetje: vóórjaar = klok vóóruit zetten, dan ‘wordt ons een uur afgepakt’, nu hebben we een uur extra.

In het najaar worden de dagen korter. Door de wintertijd wordt het een uur eerder donker, maar ’s morgens een uur eerder licht. Eigenlijk gaan de wijzers van de klok terug ‘waar ze horen’, omdat ze in het voorjaar een uur vooruit gezet waren. In de nacht van 26 op 27 maart 2016 gebeurt dat weer.

Wintertijd of winteruur

Alle lidstaten van de Europese Unie doen eraan mee; de Belgen spreken van ‘winteruur’. Tot ver in de 19e eeuw had elke plek op aarde een eigen lokale tijd. Als de zon in het zuiden stond, was het twaalf uur; een zonnewijzer gaf de juiste tijd aan. Door de komst van de spoorwegen en radio werd de roep om één uniforme tijd steeds groter. Nederland kende van 1916 tot 1945 de zomertijd en kreeg zomer- en wintertijd in 1977 terug. Ons land zit in de Midden-Europese tijdzone, overigens door toedoen van de Duitse bezetters in de Tweede Wereldoorlog. Wij kenden vanaf 1909 de ‘Amsterdamse Tijd’: de tijd die de Westertoren aangaf. Die liep 20 minuten vóór op de standaardtijd in Greenwich, de UTC: was het in Amsterdam 12.00 uur, dan was het 11.40 uur in Londen en 12.40 uur in Berlijn. Op 16 mei 1940 werd de tijd op bevel van de Duitsers één uur en veertig minuten vooruit gezet. Na de oorlog bleef dat zo: Nederland loopt sindsdien in de pas met de ‘Midden-Europese tijd’.

Algemeen


Back To Top