EEM Groepenkasten

Tijd van Leven over ‘onvermoeibare sfeermaker’ René Schoenmaker

rene schoenmaker the corner eetcafe zus en griet klazienaveenKlazienaveen – Regelmatig schrijft Jan Willem Horstman een artikel in de serie “Tijd van Leven” in het Dagblad van het Noorden. Vandaag een prachtig stuk over wijlen René Schoenmaker met als titel “Een onvermoeibare sfeermaker”.

Voor iedereen die geen Dagblad van het Noorden heeft hieronder het hele artikel, met alle credits voor Jan Willem Horstman van het Dagblad van het Noorden.

Tijd van Leven: Een onvermoeibare sfeermaker”

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag René Schoenmaker (1976 – 2016) uit Klazienaveen.

René Schoenmaker wist het zeker. Het jaar 2016 zou het jaar van de veranderingen worden. Hij wilde met zijn gezin verhuizen naar een grotere woning en zijn vriendin dacht eraan om iets minder te gaan werken. Daarnaast had hij weer nieuwe plannen voor snackbar The Corner/eetcafé Zus & Griet, het bedrijf dat hij met zijn broer Roy runde in Klazienaveen. Niets leek uitvoering van dit alles in de weg te staan. Tot de nacht van 27 op 28 juni dit jaar. Op A50 bij Wapenveld verloor hij de macht over het stuur. De auto raakte van de weg en de Klazienavener kwam om het leven.

Perfectionist, sfeermaker, romanticus, ijdeltuit en knuffelbeer. René Schoenmaker was het volgens zijn vriendin Angélique Heijne allemaal. Zij liet na zijn overlijden onder meer deze woorden afdrukken op een kaartje. Daarop staan ook de verhalen van zijn dochters. Over hoe veel ze van hun vader hielden en dat ze hem zo missen. ,,René was ook een echte familieman’’, zegt zijn goede vriend Frans Einhaus. Angélique Heijne beaamt dit. ,,Hij wilde zijn kinderen het liefst voor al het onheil in de wereld behoeden. Onze dochters zijn nog jong, maar René maakte zich al druk over met wat voor soort vriendjes zij later thuis zouden komen.’’

Populaire jongen

René Schoenmaker werd op 21 oktober 1976 geboren in Nieuw-Weerdinge. Zijn ouders Gradus en Ans runden daar cafébedrijf De Brug. Toen René ruim drie jaar oud was, verhuisde het gezin naar Barger-Oosterveld. In dit dorp ging hij naar de Sint Gerardusschool en voetbalde hij enige tijd bij SVBO. In 1988 werden zijn ouders in Barger-Oosterveld de uitbaters van horecabedrijf De Flinthoek. ,,Vanaf zijn dertiende hielp hij af en toe mee’’, zegt vader Gradus. ,,In het begin boende hij de vloeren en maakte hij de zaal klaar voor bezoek, later was hij een van de obers tijdens feesten en partijen.’’

Nadat hij op het Katholiek Drents College in Emmen zijn mavo-diploma had gehaald, had René Schoenmaker genoeg van het onderwijs. Hij ging de bouw in. Dit avontuur duurde maar even. Na amper een jaar schreef hij zich in bij de toenmalige Statenschool in Emmen, voor een opleiding in de detailhandel. ,,Het leren kon hem ook daar niet boeien. Hij spijbelde, zat vaker in De Brasserie dan op school. Drie maanden voor zijn examen stopte mij er helemaal mee en ging opnieuw aan het werk in de bouw’’, zegt moeder Ans.

In zijn middelbare schooltijd was René Schoenmaker volgens zijn vriend Frans Einhaus een populaire jongen. ,,Ik leerde hem kennen op de mavo. Daar was hij een van de gangmakers, een joviale jongen met wie je wel bevriend wilde zijn.’’ Ook bij veel meiden was hij geliefd. ,,Hij had altijd verkering, had meiden in allerlei soorten en maten’’, weet Roy Schoenmaker, zijn negen jaar jongere broer. Vader Gradus: ,,René kon goed praten. Ik zeg altijd dat hij ook wel advocaat had kunnen worden.’’ Vriend Frans Einhaus knikt. ,,Of vertegenwoordiger, dat was ook wel iets voor hem geweest.’’

Eerbetoon

Advocaat of vertegenwoordiger werd René Schoenmaker niet. Hij belandde net als zijn ouders in de horeca. In Klazienaveen ging hij werken bij zijn vader, die daar eigenaar was geworden van The Corner. René betrok met met zijn toenmalige partner een woning boven de zaak. Ze trouwden, maar de relatie liep vrij snel daarna stuk. Zo’n anderhalf jaar later ontmoette hij in Murphy’s Pub in Barger-Oosterveld Angélique Heijne. De vlam sloeg over en een paar maanden later bleek Angélique zwanger te zijn. In 2006 werd dochter Suri geboren en begin 2007 trok Angélique met Suri en dochter Asmara uit een vorige relatie in bij haar nieuwe liefde. ,,René vond het geweldig, een gezin met twee van die meiden.’’ Daarna zagen nog twee dochters het levenslicht: Jua en River. Begin 2010 werd het gezin verrijkt met de geboorte van zoon Moon. Hij bleek ziek te zijn en werd nauwelijks een half jaar oud. ,,Dat verdriet, daar is hij nooit overheen gekomen. Zeker in het begin wist hij met zijn verdriet totaal geen raad. Hij toonde het niet aan de buitenwereld, maar Moon was nooit uit zijn gedachten.’’

Om na het overlijden van Moon vaker bij haar kinderen te kunnen zijn, zegde Angélique haar baan in Assen op. ,,Na verloop van tijd pakte René de draad weer op. Hij ging door met het op touw zetten van evenementen, iets waar hij de jaren daarvoor altijd veel plezier aan beleefde. Hij was gek op muziek en vond het ook belangrijk dat er reuring was in Klazienaveen.’’ Harry Omlo, eigenaar van de plaatselijke Bruna, weet daar alles van. Samen zaten ze een periode in de activiteitencommissie van ondernemersclub Haveka. ,,René was op dit gebied echt onvermoeibaar en hij kwam ook steeds weer met nieuwe ideeën.’’ In 2013 hielp de Klazienavener zijn vriendin bij het opzetten van de plaatselijke lunchroom De Huyskamer.

Op 27 juni gingen René Schoenmaker en Angélique Heijne naar een concert van ZZ Top in Amsterdam. Op de terugweg ramde het busje van het tweetal een vangrail en sloeg meerdere keren over de kop. De Klazienavener horecaman werd uit de auto geslingerd en overleed ter plekke, zijn vriendin overleefde het ongeluk. Op de uitvaart die volgde kwamen ruim duizend mensen. Enkele weken daarna werd op het Marktplein in Klazienaveen The Corner Summerparty gehouden, het bedrijf dat René Schoenmaker de laatste jaren runde met zijn broer. Het festijn, dat mede door René Schoenmaker was georganiseerd, ging door. Als eerbetoon aan de Klazienavener, die zo veel mogelijk van het leven probeerde tot genieten.

(Bron: Jan Willem Horstman / Dagblad van het Noorden)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top