EEM Groepenkasten

Tonny Roosken all-time topscorer 2e divisie

tonny roosken bokaal vv zwartemeer klazienaveenKlazienaveen – Fenomeen Tonny Roosken, voormalig spit van Zwartemeer en sc Drente, voert nog steeds de all-time topscorerlijst aan van de 2e divisie.

In 1971 is de 2e divisie ter ziele gegaan. De KNVB heeft deze divisie dit seizoen, seizoen 2016/2017, echter weer nieuw leven ingeblazen.

Tot het ter ziele gaan van de 2e divisie speelde Zwartemeer/sc Drente  (inderdaad, zonder ‘h’: red.) in deze divisie. Een fenomeen was destijds Tonny Roosken, spits van Zwartemeer. Nog altijd is Tonny all-time topscorer van deze divisie met 202 doelpunten met een voorsprong op nummer 2 van 74 doelpunten.

Andere Zwartemeerders

In Voetbal International stond onlangs de all-time topscorerslijst van de 2e divisie gepubliceerd. Andere Zwartemeerders die op deze lijst voorkomen zijn Freek Schutten met 79 doelpunten, Hans Kalter met 62 doelpunten en Klaas Snip met 50 doelpunten.

Het zal voor de nieuwe spelers in de tweede divisie een bijna onmogelijke opgave zijn om Tonny Roosken van de eerste plaats te verdringen. Tonny Roosken wordt nog jaarlijks in het zonnetje gezet door Zwartemeer door de organisatie van het voetbaltoernooi om de Tonny Roosken Bokaal.

Sc Drente

Voetballer Tonny Roosken uit Klazienaveen is een oud-profvoetballer. Hij brak door bij de toenmalige profclub uit Zwartemeer, die bestond sinds 1955.

In 1964 lag promotie naar de eerste divisie in het verschiet. In en tegen Alkmaar werd met 1-1 gelijk gespeeld. Thuis werd met 3-1 gewonnen door doelpunten van Luc Gerdes, Klaas Snip en Tonny Roosken, die van Ericase Boys afkomstig was. In de beslissende wedstrijd tegen Roda JC werd met 2-0 verloren. De eerste divisie werd het volgende seizoen wel bereikt, met degradatie weer een jaar later. Zwartemeer werd in 1966 opgedeeld in een amateurafdeling Zwartemeer en een profafdeling met de naam Sportclub Drenthe, waarvoor aanvaller Roosken in het seizoen 1970 -1971 tweemaal scoorde. In 1971 kwam de KNVB met een saneringsplan in het betaalde voetbal. Het aantal bezoekers bleek te laag en Sportclub Drenthe werd opgeheven.

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top