EEM Groepenkasten

Tot dinsdag in het noorden lage gevoelstemperaturen

kou koud winter sjaal muts wintersweer vriezen vorstKomende dagen is het vooral in het noorden gevoelsmatig koud winterweer. Komende nacht kan het voor het eerst dit jaar matig vriezen met in Groningen een temperatuur van iets beneden -5 graden. De gevoelstemperatuur ligt daar komende nacht en morgenochtend rond -10 graden! Dat meldt Weeronline.nl.

Mensen die voor het eerst na de kerstvakantie weer naar school of werk fietsen kunnen zich maar beter dik inpakken. Zowel vandaag als morgen is het in het noorden en midden fraai winterweer met veel zon, bij 1-4 graden. In het zuiden is het meer bewolkt en minder koud.

Vandaag hebben we te maken met een tweedeling. In het noorden en midden is het prachtig winterweer met veel ruimte voor de zon. In de loop van de ochtend klaart het ook in Zeeland, Noord-Brabant en Noord-Limburg wat op. De zuidelijke helft van Limburg houdt veel bewolking en ook kan daar een spatje motregen vallen.

Het is koud met een stevige noordoostenwind, windkracht 4 tot 6. De middagtemperatuur ligt tussen 2 graden in het noordoosten en 5 in delen van Zeeland en Limburg. De gevoelstemperatuur ligt in het hele land enkele graden onder het vriespunt. In tegenstelling tot de maxima van afgelopen woensdag en donderdag (9-13 graden) passen deze temperaturen veel beter bij januari. We zijn het echter niet meer gewend, omdat het al sinds half december voortdurend veel te zacht voor de tijd van het jaar is.

Kouder

Vanavond en vannacht is het in de noordelijke helft van het land helder en in de zuidelijke delen zijn er wolkenvelden. De temperatuur zakt naar 1 graad in het zuiden en -5 graden in het noordoosten. We krijgen nu pas de eerste officiële vorst van dit jaar met circa -1 graad in De Bilt. Door de matige, aan zee (vrij) krachtige, noordoostenwind kan de gevoelstemperatuur in het noorden onder -10 graden uitkomen!

Wie maandagochtend van plan is om naar school of werk te fietsen, kan zich maar beter goed inpakken. In Groningen voelt het aan alsof het streng vriest. In het midden van het land ligt de gevoelstemperatuur tussen -4 en -7 graden. Gelukkig is het, met uitzondering van het uiterste zuidoosten, wel heerlijk winterweer morgen. De zon schijnt volop! De maxima liggen tussen 1 graad in Groningen, 4 in het midden van het land en 6 graden in het zuidoosten. Ook overdag blijft het stevig waaien uit het noordoosten, waardoor het veel kouder aanvoelt.

Zachte lucht komt alweer snel terug

Helaas voor de winterliefhebbers zet de kou niet door. Het zuiden komt überhaupt niet in de relatief koude lucht terecht, want dinsdag wordt het alweer 7 graden. De eerste vorst van 2018 laat daar dan ook erg lang op zich wachten. Het noorden heeft normale januaritemperaturen. In de nacht vriest het licht en overdag wordt het een graad of 4. Daarbij schijnt af en toe de zon en blijft het tot de avond droog. Vanaf woensdag verdwijnt de vorst en wordt het overdag 6-9 graden. Het is daarbij licht wisselvallig.

Eerste matige vorst al gehad in december

In de nacht naar 11 december werden, boven een sneeuwdek, de tot nu toe laagste temperaturen van deze winter genoteerd met -2,9 graden in De Bilt en -6,2 in Hoogeveen. Dit is zeker niet koud, gemiddeld genomen daalt de temperatuur tijdens de koudste winterdag naar -6 graden in Zeeland, -10 in het midden en -12 in het oosten. Zulke temperaturen hebben we al 5 jaar niet meer gezien in ons land!

(Bron: weeronline.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top