EEM Groepenkasten

Totale maansverduistering tijdens nacht van zondag op maandag

maansverduistering maan lunar eclipseIn de nacht van zondag 27 op maandag 28 september zal er een totale maansverduistering plaatsvinden welke vanuit ons hele land te zien zal zijn. Tussen 4.11 uur en 5.24 uur bevindt de maan zich geheel in de schaduw van de aarde. Hierdoor zal de maan rood kleuren.

Super maansverduistering

Deze maansverduistering valt samen met een zogenoemde “supermaan”. De maan staat extra dicht bij de aarde. Dit betekent dat de rode maan vanaf de aarde gezien extra groot is. De huidige weersverwachting schetst een grote kans op helder weer, maar mist of lage bewolking kan regionaal roet in het eten gooien.

Mist of lage bewolking kan spelbreker zijn

De weersverwachting voor de nacht van zondag op maandag ziet er op voorhand gunstig uit, volgens WeerOnline. De kans op heldere condities is groot. Dankzij een hogedrukgebied blijven storingen op afstand en hebben we rustige condities. Er zitten wel enkele addertjes onder het gras. Tijdens rustige nachten in de herfst kan mist of laaghangende bewolking ontstaan. Mist en lage bewolking zouden regionaal het schouwspel dus aan het zicht kunnen ontnemen.

De tijdsduur van de maansverduistering

Om de verduisterde maan te zien kijk je naar het zuidwestelijk deel van de hemel en de maan komt daarbij steeds lager boven de horizon te staan. Om 2.11 uur begint de gedeeltelijke verduistering. De linkerhelft van de maan wordt geleidelijk minder fel en uiteindelijk grotendeels verduisterd. Tussen 4:11 uur en 5:24 uur kleurt de maan rood, met het hoogtepunt rond 4:47 uur. De maansverduistering eindigt om 7:24 uur. Dan komt de zon ook bijna op.

Waarom kleurt de maan rood?

Op het moment dat de maan zich volledig in de schaduw van de aarde bevindt valt geen direct zonlicht meer op de maan. Er wordt echter nog wel een beetje zonlicht dat op de aarde valt gereflecteerd naar de maan. Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de maan komt. Hierdoor ontstaat de zogenoemde “bloedmaan”. Doordat sprake is van een supermaan zal de kleurverandering van de maan (van wit naar rood) extra fel zijn.

De volgende totale maansverduistering die in Nederland grotendeels goed te volgen is zal plaatsvinden op 21 januari 2019.

Wie maakt de mooiste foto?

Wie maakt de mooiste foto van deze totale maansverduistering? De mooiste foto’s kunnen worden gestuurd naar redactie@klazienaveen24.nl en zullen worden gepubliceerd op deze website.

(Bron: WeerOnline.nl)

Tripadvisor NL 600x300
Algemeen


Back To Top