EEM Groepenkasten

Tramlijn Erica – Klazienaveen 110 jaar geleden aangelegd

Klazienaveen vroeger Scholtenskanaal met postkantoor en tram

Klazienaveen – Het is alweer ruim 110 jaar geleden dat de tramlijn van Erica naar Klazienaveen werd aangelegd. Op 14 januari 1904 om precies te zijn kreeg Klazienaveen per stoomtram verbinding met Erica toen DSM deze lijn opende.

De tramlijn Coevorden werd tussen 1899 en 1907 aangelegd door de Dedemsvaartsche Stoomtramweg Maatschappij (DSM) en liep vanuit Coevorden via Zuidoost Drenthe naar Ter Apel.

Deze tramlijn was een verlenging van de stoomtramlijn die van Zwolle via Dedemsvaart naar Coevoren liep en nu dus ook naar de gebieden van de veen ontginning in Zuidoost Drenthe liep. Vooral voor het goederentransport, zoals het transport van turfstrooisel was deze tramlijn van zeer groot belang. Tevens heeft deze tramlijn tot begin van de 30-er jaren van de vorige eeuw personen vervoerd. Al in 1907 reed de tram tot Emmer-Compascuum en het eindpunt Ter Apel.

Once Upon a Time in het Veen

Speciaal voor dit jubileum en het 30 jarig bestaan van het Smalspoormuseum in Erica worden er in april tot en met begin juni telkens in een andere plaats voorstellingen gehouden op en rond 100 meter smalspoor dat speciaal daarvoor wordt aangelegd. Meer informatie daarover, zie het artikel “100 meter smalspoor en een snertwestern“.

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top