EEM Groepenkasten

Tuinders Klazienaveen willen wel windmolens

windmolen windmolens windenergie - pixabayKlazienaveen – Er is nog steeds heel veel te doen over de windmolens. De discussie (als die er al geweest is) over of ze wel of niet komen is inmiddels allang voorbij: de windmolens komen er. Alleen waar ze moeten komen is nog steeds niet duidelijk. De tuinders en omwonenden van het tuinbouwgebied Klazienaveen zijn echter heel duidelijk: “Zet die windmolens maar bij ons neer!”

Onderzoeksbureau Harmstra Post heeft een onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Tuindersinitiatief Windenergie Klazienaveen. Daaruit blijkt dat tuinders pleiten voor een windmolenpark in het tuinbouwgebied. Dat is inmiddels ook middels een brief aan de raadsfracties. medegedeeld. Een aantal weken geleden wees de gemeente Emmen de locaties Pottendijk, Zwartenbergerweg en de N34 nog aan als plekken waar de windmolens geplaatst mogen worden. Klazienaveen hoort daar volgens de gemeente niet bij, omdat de molens dan te dicht op de huizen zouden komen te staan.

Eerst tegenstander, nu voorstander

De tuinders, die samen 75% van het kasoppervlak bezitten, zijn voor de plaatsing van de windturbines in het tuinbouwgebied. Dat blijkt uit het onderzoek. Ook een aanzienlijk aantal bewoners in het tuinbouwgebied blijkt het plan te steunen, blijkt uit het rapport. Eind 2014 circuleerde er nog een lijst met ‘tegenstanders’, maar meerdere ondernemers en bewoners hebben volgens de tuinders aangegeven onterecht op die lijst te staan. Andere ondernemers en bewoners die toen wel terecht op de lijst stonden geven nu aan toch voorstander te zijn van het tuindersinitiatief.

Uit onderzoek van onafhankelijke deskundigen en instanties, zoals de Natuur- en Milieufederatie Drenthe, LTO Glaskracht Noord en het onderzoeksbureau zelf blijkt dat 90% van de gehinderden bedrijfswoningen in de tuinbouw betreft. De gemeente is daarvan op de hoogte. Bij het windturbineplan van het tuindersinitiatief staan geen 90 woningen binnen de 1100 meter maar circa 45 woningen, waarvan slechts enkelen buiten het tuinbouwgebied.

Grootste draagvlak

Het tuindersinitiatief laat weten dat er nergens anders een locatie is met zoveel draagvlak en zoveel kansen voor de regio als de locatie in het tuinbouwgebied.

(Bron: emmen.nu)Back To Top