EEM Groepenkasten

Tweede Veenvaartfestival met veel activiteiten, excursies en live muziek

Veenvaartfestival 2016 - De SnikkeZaterdag 3 en zondag 4 september wordt er bij de Spaarsluis van het Koning Willem Alexander Kanaal bij Oranjedorp een tweedaags promotiefestival gehouden met een zeer gevarieerd programma. Uiteenlopend van presentaties van de 8 dorpen langs de Veenvaart en van organisaties en instellingen werkzaam in het Veenvaartgebied tot een aantrekkelijk cultureel programma op beide dagen met korte excursies, live muziek en extra’s als varen met De Snikke en rijden met de Veenlandexpress. Bezoek en deelname aan alle activiteiten is gratis.

Programma Veenvaartfestival

Voor alle activiteiten geldt: gratis deelname. Voor sommige activiteiten is aanmelden echter noodzakelijk. Voor alle activiteiten geldt: vol is vol!

Zaterdag 3 september 10.00 – 18.00 / 20.00 – 24.00 uur:

 • Middag: Mannenkoor Fanfaron zingt liederen uit vele landen en in vele talen, maar ook in het dialect.
 • Avond: Chris de Roo en DJ Rieksie: Allround zanger Chris de Roo verzorgt met DJ Rieksie een spetterend optreden.

Veenvaartfestival 2016 - Fanfaron

Zondag 4 september 11:00 – 18:00:

 • Middag: Smartlappenkoor ‘Heerlijk leed’: Leuke smartlappen gebracht door een bontgekleurd gezelschap.
 • Middag Afsluiting: Bert Hadders en de Nozems: Het festival wordt afgesloten door Bert Hadders en de Nozems met hun veenkoloniale repertoire.

Extra activiteiten: (Gratis deelname / Aanmelden verplicht / vol=vol)

 • Varen met ‘De Snikke’ met gids. Aanmelden verplicht via de Snikke-telefoon: 06 428 435 12 (vol = vol)
  Zaterdag 09:00 – 11:00 / 18:00 – 20:00
  Zondag 10:00 – 12:00
 • Excursies van Staatsbosbeheer met gids:
  Aanmelden verplicht: Tel 06 531 993 89 of mail: e.bloeming@staatsbosbeheer.nl (vol = vol)
  Zaterdag 13:30: Excursie op de fiets
  – Start vanaf de Spaarsluis op de fiets (zelf meenemen!) langs het kanaal naar de Koppelsluis. Onderweg aandacht voor het kanaal, de ijstijden en nieuwe natuur.
  Zondag 13:30 Huifkarrit met de Veenlandexpress
  – Start vanaf Theehuis De Groene Trambrug (bij de Koppelsluis).
  – Huifkarrit in de Veenlandexpress van Staatsbosbeheer langs het Koning Willem Alexander Kanaal en het Oosterbos. Ook mogelijk voor minder validen.

Veenvaartfestival 2016 - De Veenlandexpress

Lees ook: De Veenvaart Ontmoet, de Veenvaart Verbindt

Veenvaart is een begrip

Na de ingebruikname van het Koning Willem Alexander Kanaal in 2013 is de Veenvaart een begrip geworden. Het gegraven kanaal zorgde voor ontsluiting van de regio Zuidoost Drenthe. Het is nu mogelijk om zowel een rondje Drenthe te varen als ook om via veel kortere vaarroutes het noorden van het land, het midden en westen van het land als ook Duitsland te bereiken.

Nu, 3 jaar later is ook de Veenvaartcoöperatie actief. Deze eind 2014 opgerichte vereniging met een bestuur en leden die alle 8 dorpen langs de veenvaart vertegenwoordigen heeft als doel om onder meer de vaarrecreatie te stimuleren, om de faciliteiten in de 8 dorpen langs de veenvaart te verbeteren en om ook de gehele veenvaartregio met al haar aantrekkelijkheden beter en meer onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Zowel uit de regio zelf als ook van verder weg met het oog op toerisme en recreatie. Nu Emmen nog Culturele Gemeente van Drenthe is tot oktober biedt het programma ‘Van Goede Grond’ mede de mogelijkheid om beide promotiedagen te organiseren.

De veenvaartcoöperatie is vooral een samenwerkingsverband van EOP’s en handelsverenigingen uit alle 8 dorpen langs de veenvaart die werken aan de realisatie van zaken als bebordingen, aanlegsteigers en andere faciliteiten die moeten leiden tot een verbetering van algehele voorzieningen en faciliteiten ten behoeve van de veenvaart in elk dorp. En ook om de aantrekkelijkheid van de regio, het achterland van de veenvaart, als het gaat om musea, natuurgebieden, toeristische attracties en de bijzonderheden van elk dorp afzonderlijk, beter over het voetlicht te brengen.

Veenvaartfestival 2016 - Heerlijkleed

Tweede Veenvaartfestival

In vervolg op de officiële opening door de provincie Drenthe in 2013 en het daaropvolgende veenvaartfestival van dorp tot dorp langs de veenvaart door het Erfgoednetwerk Emmen heeft de veenvaartcoöperatie nu de gelegenheid aangegrepen om een tweede veenvaartfestival te organiseren. Er wordt een grote tent geplaatst bij de Spaarsluis waarin veel van de activiteiten plaats vinden.

De deelnemende dorpen zijn: Nieuw-Amsterdam/Veenoord, Erica, Klazienaveen, Oranjedorp, Nieuw-Dordrecht, Klazienaveen-Noord, Barger­-Compascuum en Emmer-­Compascuum.

Deelnemende organisaties zijn: Staatsbosbeheer en collega-­organisaties, Hondsrug Unesco Geopark, het Van Gogh Huis, het Industrieel Smalspoormuseum, Museum Collectie Brands, de gemeente Emmen in samenwerking met SMRE, TIP en Recreatieschap Drenthe, het openluchtmuseum Veenpark, Erfgoednetwerk Emmen en aanverwante organisaties als Drents Archief en waterschappen.

Ook is er informatie van de Watersportvereniging Emmen eo en wordt het plan voor een overdekte haven met als werktitel ‘Orange Harbour’ toegelicht.

“Er is nog veel onbekendheid met het gebied in veel opzichten. Ook bij inwoners uit de regio. Beide dagen bieden de gelegenheid om daar in samenhang en door middel van samenwerking wat aan te doen. Dat moet ook omdat anders de eerste euforie over de realisatie van het Koning Willem Alexander Kanaal en alles wat zich daar om heen afspeelt niet gevolgd wordt door het creëren van vervolgperspectieven”.

Voor informatie: www.veenvaart.nl.

Veenvaart veenvaartfestival flyer

Veenvaart veenvaartfestival flyer

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top