EEM Groepenkasten

Vaar met De Snikke Vincent van Gogh achterna

vincent van gogh huis nieuw-amsterdam veenoordNieuw-Amsterdam/Veenoord – Vaar donderdag augustus met De Snikke in het kielzog van Vincent van Gogh vanaf het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam naar Geesbrug.

De speciale vaartocht met de Snikke begint op 11 augustus 2016 om 8.30 uur vanaf het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam. Vanaf daar vaar je met de Johannes Veldkamp naar Geesbrug. Op de heenreis krijg je het verhaal over Vincent van Gogh in Drenthe en een stukje geschiedenis van het gebied dat je doorkruist. Bij Geesbrug een lunch aan boord van De Snikke.

Op de terugreis ga je schetsen zoals Vincent. Om 15.00 legt de boot weer aan bij het Van Gogh Huis. Daar krijg je nog koffie met koek en kun je het kamertjes waar Vincent Van Gogh vroeger woonde en werkte bezoeken.

De kosten voor deze geheel verzorgde dag per persoon zijn slechts  € 26,-. Let op, vol=vol!

Vooraf aanmelden is vereist en kan via info@vangogh-drenthe.nl of 0591 – 55 56 00.

de snikke johannes veldkamp rondvaart boot

De ‘Johannes Veldkamp'(Foto: website de Snikke)

De Snikke

De boot is in 1907 gebouwd in het Friese Lemmer en het afgelopen jaar gerestaureerd door de eigenaar in samenwerking met vrijwilligers van het Gilde Emmen e.o. Er is keihard gewerkt om de trekschuit op tijd klaar te krijgen. De snikke is 19,66 meter lang en 3,36 breed en kan 40 passagiers vervoeren.

Het schip voer in 1937 onder de naam ‘Koopmans Welvaren’ ook al door Drenthe. Ze is zoveel mogelijk in oude staat hersteld, al zijn er wel voorzieningen aangebracht voor het vervoer van gasten.

Tot de jaren zestig werd de Snikke voornamelijk gebruikt voor het vervoer van mensen, vee, turf en goederen. In die tijd werd ze nog met menskracht (vaak door vrouwen) en later ook met paarden door het water voortgetrokken. Voor de voortstuwing is er nu gemakshalve een motor ingebouwd. De Johannes Veldkamp is vanaf 23 juni 2007 weer in de vaart.

Kijk voor meer informatie op de website van de Snikke.

Wat: Rondvaart met de Snikke
Wanneer: donderdag 11 augustus 2016 van 9.30 tot 15.00 uur
Waar: Van Gogh Huis

Van Gogh Huis

Het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam/Veenoord is het enige openbaar toegankelijk pand in Nederland waar één van de beroemdste schilders ter wereld, Vincent van Gogh, woonde en werkte.

In 1883 werkt en woont Vincent twee maanden lang in het logement en het is de uitvalsbasis voor zijn ontdekkingstochten door het veengebied. Zijn doel is om de ‘gewone’ mens, en dan met name de landarbeider, te schilderen. In het Van Gogh Huis staat u in de kamer waar Vincent van Gogh in 1883 logeerde. Zijn bed staat nog op dezelfde plaats, de tekendoos is open, het verfpalet klaar voor gebruik. Misschien maakt Van Gogh een lange wandeling door het veen, het lijkt alsof hij elk moment weer terug kan komen…

Je ziet een film die je terug brengt naar 1883. Je kijkt door de ogen van Vincent van Gogh naar het Zuidoost-Drenthe van toen. Beleef de rust en de ruimte van het mooie Drenthe, zoals de beroemde schilder het zo lyrisch omschreef in zijn brieven. Met zijn de tekeningen, schilderijen en brieven heeft Van Gogh een stukje van de Drentse geschiedenis vastgelegd, jaren voordat de fotografie haar intrede deed in dit deel van Nederland.

vincent van gogh huis nieuw-amsterdam veenoord

Kamertje van Vincent van Gogh (Foto: Van Gogh Huis)

Van Gogh Huis
Van Goghstraat 1
7844 NP Veenoord/Nieuw-Amsterdam
Telefoon: 0591 555 600
Website: www.vangogh-drenthe.nl
E
-mail: info@vangogh-drenthe.nl

Uitgaan


Back To Top