EEM Groepenkasten

Van Gogh Drenthe staat op de internationale kaart; het is gelukt!

vincent van gogh huis nieuw-amsterdam veenoordBarger-Compascuum – De samenwerking tussen het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam en het Veenpark in Barger-Compascuum heeft zijn vruchten afgeworpen.

Onder de naam Van Gogh Drenthe is het Emmer Van Gogh erfgoed nu onderdeel van Route Van Gogh Europe. In totaal 16 locaties in Nederland, België en Frankrijk maken hier onderdeel van uit. Route Van Gogh Europe maakt het mogelijk om de locaties te bezoeken, waar een van de meest geliefde kunstenaars ter wereld, heeft gewoond of waar zijn kunst te zien is. De bijbehorende gids is in maar liefst 8 talen verschenen. Van Gogh Drenthe is ook opgenomen in het
internationale Van Gogh Trade Manual voor touroperators en reisorganisaties.

Van Gogh Drenthe

Op initiatief van Veenpark directeur Harrie Keuter vond Van Gogh Drenthe in 2015 op het laatste moment aansluiting bij het Van Gogh Jaar. Samen met de onlangs vertrokken regio marketeer (SMRE) Dènis Assen, en met de Gemeente Emmen en Marketing Drenthe, is het gelukt om nu ook de volgende stap te maken. Van Gogh Drenthe staat letterlijk op de kaart van het nationale en internationale cultuurtoerisme.

“Ik geloof het land u zou inpakken en overtuigen”

Dit schreef Vincent van Gogh aan zijn broer Theo tijdens zijn verblijf in het idyllische Drenthe. Hij onderging een wervelwind van emoties, was ondersteboven van het mooie landschap, verwonderd over het pure leven in Drenthe, maar ook eenzaam. Vanuit zijn huis in Nieuw-Amsterdam maakt hij zijn ontdekkingstochten door de veengebieden. Bij een een bezoek aan dit Van Gogh Huis en in het Veenpark beleef je het Drenthe van toen, door de ogen van de bekende schilder. Hier komen zijn verblijf en zijn schilderij- en weer tot leven!

Veenpark Barger-Compascuum ezels van Vincent Van Gogh

Websites

De websites van het Van Gogh Huis (www.vangogh-drenthe.nl) en het Veenpark (www.veenpark.nl) bieden al de nodige informatie, maar inmiddels is er ook een engelstalige site www.vangoghdrenthe.nl. Uiteraard komt deze binnenkort ook online onder www.vangoghdrenthe.com. De website www.routevangogheurope.eu geeft een overzicht van de 16 samenwerkende musea en locaties.

Het Van Gogh Huis

Het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam is het enige, voor publiek toegankelijke, huis in Nederland waar Vincent van Gogh gewoond en gewerkt heeft. De kamer waar Vincent schilderde is zo ingericht alsof de schilder elk moment terug kan keren van een tochtje in het veen. Verplaats je in de leefwereld van de
schilder in het najaar van 1883 en bezoek zijn kamer. Bekijk de film over zijn Drentse periode en beleef het mysterie van het landschap.

Veenpark

De meeste plekken waar Van Gogh zijn inspiratie vond zijn veranderd. Maar in het Veenpark waan je je in dezelfde wereld als Van Gogh. Met het ruige hoogveen, een veenafgraving en twee museumdorpen met het vervoer uit Vincent’s tijd. De buitenexpositie Ezels van Vincent legt de link tussen zijn werken en brieven
enerzijds en de plekken, de mensen, de natuur en het landschap anderzijds. De bakker, de kruidenier, de klompenmaker en de turfsteker zijn er elke dag aan aan het werk.

compascumer dagen veenpark veenmuseum barger compascum 2015Back To Top