EEM Groepenkasten

Vanaf vrijdag onstuimig herfstweer

regen paraplu slecht weerHet lijkt er nu dan toch echt van te komen, zoals Gerard Cox in 1973 al zong: “’t Is weer voorbij die mooie zomer”. Het warme nazomerweer maakt vrijdag plaats voor onvervalst herfstweer. Er steekt een stevige (zuid)westelijke wind op. Op de Wadden kan het stormachtig waaien en volgens sommige computerberekeningen komt het zelfs tot storm. Het is voor het eerst tijdens deze meteorologische herfst dat er kans is op storm. Zaterdag neemt de wind af, maar zondag komt er opnieuw veel wind te staan. Storm is ook dan een optie. Dat meldt Weeronline.nl.

Regen en wind

Vanaf vrijdag weten lagedrukgebieden vanaf de oceaan ons te bereiken. Hierdoor wordt de nazomerse warmte oostwaarts verdreven en komen we in frissere lucht terecht. De middagtemperaturen komen vanaf vrijdag uit op 16-18 graden. Bovendien wordt het wisselvallig met meer bewolking, regen en soms veel wind.

Vrijdag de eerste herfststorm?

Vrijdag trekt in de nacht en ochtend een regenzone van west naar oost over het land. Voor de regen uit wordt het nog 17-20 graden. In de middag is het afgekoeld naar slechts 16 graden en is kans op felle buien met een klap onweer.

De wind piekt waarschijnlijk in de ochtend en is dan aan zee en op de Wadden stormachtig (8 Bft.). Tijdens de ochtend draait de wind van zuidwest naar west. Sommige weermodellen berekenen zelfs tijdelijk windkracht 9. Wanneer het tot een uurgemiddelde 9 Bft. komt, is de eerste herfststorm van het jaar een feit. Of het zover komt is nu nog niet duidelijk.

In Zuidoost-Drenthe kan de temperatuur nog oplopen tot zo’n 20 graden en kan er rond de middag een spatje regen vallen.

Zondag een briesje of zware storm?

Zaterdag staat kalmer herfstweer op het programma met een matige, op de Wadden (vrij) krachtige, westelijke wind. Zaterdag is het in Zuidoost-Drenthe met 17 graden een stuk koeler, maar zoals het nu lijkt wel droog. Ook de wind is dan een stuk minder dan vrijdag.

Zondag zwelt de wind mogelijk weer aan, maar hoe hard het precies gaat waaien is nu nog onzeker. De computerberekeningen lopen sterk uiteen van slechts een matige wind tot een zware storm.

(Bron: weeronline.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top