EEM Groepenkasten

Vanavond (natte) sneeuw, morgen veel wind en winterse buien

winter vorst sneeuw vriezenIn de loop van de avond en gedurende de nacht naar vrijdag kan het in het zuiden, midden en oosten van het land enkele uren gaan sneeuwen. Hierdoor kan zich een sneeuwdek vormen en is er kans op gladheid. Het KNMI geeft hiervoor code Geel af.

Vandaag en morgen

Het is vanochtend wisselend bewolkt en met name in het noorden en noordoosten kan nog een bui voorkomen. Vanmiddag neemt de bewolking toe en later gaat het van het zuidwesten uit stevig regenen. In het midden en zuiden van het land is 10-20 mm neerslag mogelijk. In de loop van de avond gaat de regen landinwaarts op steeds meer plaatsen over in (natte) sneeuw en kan zich met name in het midden, oosten en zuiden op meerdere plaatsen tijdelijk een sneeuwdek vormen. In het noorden valt er beduidend minder neerslag. De westelijke wind is boven land matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft. De wind draait in de loop van de dag naar zuidwest tot zuid en neemt geleidelijk af naar krachtig langs de noordkust en naar zwak tot matig in het zuiden. De maximumtemperatuur bedraagt ca. 7°C.

Komende nacht trekt het neerslaggebied geleidelijk naar Duitsland weg en zal de aanwezige sneeuw langzaam wegsmelten. Tegelijkertijd trekken er vanaf zee enkele winterse buien het land binnen. De minima komen dicht bij het vriespunt uit en er staat een matige, aan de kust krachtige noordwestelijke wind. In Zuid-Limburg kan de wind tijdelijk toenemen naar krachtig, 6 Bft.

Morgen wordt het in de loop van de dag onstuimig. Het is wisselend bewolkt met in de ochtend enkele winterse buien en daarbij in de kustgebieden kans op onweer. In de middag trekt er een neerslaggebied van noordwest naar zuidoost over het land. Landinwaarts kan de neerslag enige tijd in de vorm van natte sneeuw vallen. De maxima liggen rond 5°C. De west- tot noordwestenwind neemt in de middag snel toe en wordt boven land (vrij) krachtig, aan de kust stormachtig met enige tijd noordwesterstorm, 9 Bft. Daarbij komen vooral in de kustprovincies zware windstoten voor van 75-90 km/uur, aan zee 90-100 km/uur. (Bron: KNMI)

Winter op komst

In het weekend blijft er grote kans op winterse neerslag. De middagtemperatuur ligt rond een graad of 4 en in de nachten vriest het in het binnenland licht. Plaatselijk kan sneeuw in de nachten en ochtenden blijven liggen. De wind blijft, zeker in de kustgebieden, nadrukkelijk aanwezig en zit in de noordwesthoek.

Vanaf maandag breekt een koude winterperiode aan. In het binnenland komt de temperatuur overdag niet of nauwelijks boven nul en koelt het ’s nachts op grote schaal af naar waarden rond -5 graden. In de zuidoostelijke delen van het land is goede kans op strenge vorst met minima beneden -10 graden. Het weerbeeld is overwegend droog met een mix van wolken en zon. De wind waait vanaf dinsdag uit het oosten.

De kans is vrij groot dat het winterweer in ieder geval tot het volgende weekend aanhoudt. (Bron: weeronline.nl)Back To Top