EEM Groepenkasten

Vandaag is het dan zover: grootste supermaan van de eeuw

supermaan bloedmaan volle maanVandaag is het dan zo ver: dan is de grootste en helderste supermaan van deze eeuw te zien. De maan komt pas in 2034 weer zo dichtbij de aarde.

We spreken van een supermaan als de maan dichterbij de aarde staat én het volle maan is.

Rond half 6 komt de maan op in het oosten. Waar eerst werd vermeld dat de maan waarschijnlijk goed te zien zou zijn, lijkt dat nu nog maar de vraag. Het waarschijnlijk wel (een beetje) bewolkt, dus in hoever de supermaan daadwerkelijk te zien is, is nog maar de vraag. Tussen de wolkenvelden door zijn er opklaringen, meldt Weerplaza donderdag.

Enorme maan

De supermaan kan tot wel 14% groter en 30% helderder zijn dan de wanneer de maan het verst van de aarde staat, het zogenaamde apogeum. Wanneer het hemellichaam laag bij de horizon staat, met wat gebouwen of bomen erbij, oogt de maan een stuk groter. De maan lijkt dan enorm, omdat we het dan kunnen vergelijken met objecten waarvan we de maat kennen.

In oktober van dit jaar was de laatste volle maan. Ook toen stond de maan dichterbij de aarde dan normaal. Vandaag is dat dus opnieuw het geval, maar dan staat het meteen het dichtst bij van deze eeuw tot nu toe. Pas op 25 november 2034 staat de maan weer op een vergelijkbare afstand.

Grootste maan tijdens de opkomst

Rond half 6 komt de maan op in het oosten. Omdat de maan dan dicht bij objecten staat, zoals een boom of gebouw, lijkt de maan veel groter. Deze optische illusie komt waarschijnlijk door het feit dat wij de maan ineens kunnen vergelijken met objecten waarvan wij de maat kennen.

De volgende ochtend, rond half 8, gaat de maan weer onder in het noordwesten. Ook dan lijkt de maan ineens een flink stuk groter dan wanneer zij hoog aan de hemel staat.

Is de supermaan te zien?

Door invloeden van hogedrukgebieden in de buurt, is het maandag niet geheel bewolkt. Tussen de wolkenvelden door zijn er opklaringen. In deze opklaringen is de maan natuurlijk prima te zien. De zachtere lucht ligt ten westen van ons land wel op de loer, dus de kans dat er bewolking van een (oud) front aan het einde van de middag binnenschuift, is wel aanwezig.

Ook een supermaan in december

Deze supermaan is zeker de meest indrukwekkende van het jaar, maar gelukkig niet de laatste. Voor wie dit prachtige spektakel moet missen: aanstaande 14 december is er ook sprake van een supermaan, de derde supermaan van dit jaar alweer. Op deze dag is het opnieuw volle maan terwijl de maan dichter bij de aarde staat dan normaal. Echter niet zo dichtbij als de supermaan van vandaag. Helaas valt voor veel liefhebbers van astronomie deze supermaan wel op het verkeerde moment. Vanavond wordt namelijk ook het hoogtepunt van de Geminiden verwacht, een spectaculaire meteorenregen. Door de volle maan zullen de meteoren minder goed te zien zijn.

(Bron: telegraaf.nl / weerplaza.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top