EEM Groepenkasten

Vandaag is de langste dag van 2016

de langste dag van het jaar zonopkomst zonondergangVandaag is alweer de langste dag van het jaar. De langste dag betekent dus de tijd die tussen zonsopkomst en zonsondergang is. Meestal is dit op 21 juni en ook dit jaar valt de langste dag op 21 juni. Van zonsopkomst tot zonsondergang duurt de dag ruim 16 uur en 45 minuten. In Utrecht duurt de dag zelfs 16 uur en 45 minuten.

Omdat de zon niet een perfecte cirkel om de aarde draait betekent dit echter niet dat op deze datum de zon het vroegst en het laatst onder gaat. Op de de langste dag van het jaar zijn traditioneel ook veel bruiloften en andere feesten. In Scandinavië zijn er vele feesten van het de middernachtzon, ook bekend als Midzomerfeest.

Langste dag

De langste dag is altijd vrij lastig te bepalen. De dag dat de zon het vroegst op komt en de dag dat de zon het laatst onder gaat valt niet op dezelfde datum. In 2016 is de vroegste zonsopkomst op 17 juni en de laatste zonsondergang 24 juni. De langste dag licht daar tussen.
Echter in Nederland is op 20 juni om 22.34 uur de zonnewende. De zon staat dan recht op de aarde, het wordt dan op de noordpoolcirkel niet donker.

De plek waar je je bevindt heeft invloed op de tijd dat de zon onder en de zon op komt. Omdat Nederland zo klein is zijn er maar kleine verschillen in de exacte tijd van de langste dag. Op deze lange zonnige dag begint ook de eerste dag van de zomer 2016.

Licht heeft veel invloed

Licht heeft volgens Gehrman veel invloed op je 24-uursritme, wat weer belangrijk is voor je humeur. Maar niet iedereen wordt blij van al dat extra licht. Sommige mensen slapen bijvoorbeeld liever wat langer uit, maar worden ’s ochtends vroeg wakker door het zonlicht.

Van een gebrek aan zonlicht wordt in ieder geval niemand gelukkig. Denk aan de landen waar het soms maanden lang donker is: IJsland en Finland. Dat zijn niet voor niets jaren lang de koplopers geweest als het om zelfmoorden gaat.

(Bron: zonsopkomst-tijden.nl / metronieuws.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top