EEM Groepenkasten

Vannacht gaat de wintertijd weer in, één uurtje langer doorzetten of slapen

wintertijd klok terugDe wintertijd gaat vannacht weer in. De klok wordt net als de afgelopen jaren om precies 03.00 uur één uur teruggezet. De wintertijd duurt in totaal 5 maanden.

Moet de klok nu vooruit of achteruit gezet worden? Er zijn ‘ezelsbruggetjes’ voor het verzetten van de wijzers van de klok als de wintertijd in gaat. Eén van de vele bekenden is: “Korte broeken korter slapen, lange broeken langer slapen”. In 2016 is het in het laatste weekend van oktober. In de nacht van zaterdag op zondag 29 op 30 oktober (vannacht dus), wordt de klok om 3 uur 1 uur terug gedraaid. Dit wordt dan het begin van de wintertijd 2016.

Zomertijd 2017

Voor de zomertijd in 2017 gaat de klok dan weer een uur vooruit: in de nacht van 25 op 26 maart 2017. Ook hiervoor is een ezelsbrug beschikbaar: “De klok gaat naar de zomer toe!”

Illusie

Sinds 1977 is de zomer- en wintertijd ingevoerd. Men dacht in die jaren op deze wijze aan energiebesparing te kunnen doen. Dat bleek een illusie, want wat ’s avonds minderverbruikt wordt, verlies je in de ochtend extra aan elektriciteit en gas. Tegenwoordig gaan er in het Europees Parlement al veel stemmen op, om de zomer- en wintertijd in zijn geheel te laten verdwijnen in geheel Europa. In het onlangs laatste nieuws hierover de afgelopen weken zijn er heel veel voorstanders voor afschaffen. Motivaties als: ‘slecht voor de biologische klok van mens en dier’ en ‘mogelijke extra onnodige verkeersongevallen die plaatsvinden’ zijn slechts enkele van punten die politici de laatste tijd naar voren brengen voor het afschaffen van de gehele zomer- en wintertijd.

Simpel?

Het kan toch ook heel simpel? Laat men er gewoon een halfuurtje van maken: zeg maar een driekwart broek…. en de zomer zelf? Deze komt vanzelf vroeg of laat terug. Zijn de ezelsbruggetjes voor dit onderwerp ook overbodig geworden.Back To Top