EEM Groepenkasten

Veenpark op zoek naar verdwenen veldwachter

Veenpark Veldwachter BanisBarger-Compascuum – ‘Veldwachter spoorloos’ kopt het krantje dat de bezoekers van het Veenpark tijdens de ‘Compascumer Dagen’ krijgen. Het krantje met de naam ‘Barger Aol Wief’ informeert de bezoeker van het park tijdens deze bijzondere dagen in het Veenpark over de activiteiten en belicht een aantal personen die een belangrijke rol hebben in de living history.

Veldwachter Banis vermist

Een van die personen is veldwachter Banis. Hij wordt al enkele dagen vermist en de bewoners van Bargermond maken zich zorgen. Onder aanvoering van de jonge kapelaan Vroomans starten zij een zoektocht. Als blijkt dat ook de vrijgezelle zuster Mieters van het Wit-Gele Kruis niet te vinden is slaat de roddel en achterklap toe. Dit is het nieuws van woensdag, wat zal de donderdag brengen?

Lees ook: Veenpark komt weer tot leven tijdens Compascumer Dagen

Veenpark zuster veldwachter vertrekt

Verbindende rol

Meer dan 80 vrijwilligers van de historische vereniging ‘t Aole Compas zetten elke woensdag en donderdag tot en met 16 augustus het leven in een Drentse veenkolonie tussen 1866 en 1966 in scene. Een aantal notabelen in het dorp Bargermond spelen een verbindende rol tussen de ambachten, de winkeltjes en bedrijfjes, de huisvlijt, de landbouw, de veenbrand, en niet te vergeten de productie van de turf.

Het zijn de zogenaamde notabelen van het dorp. Meneer pastoor en de kapelaan, de veldwachter, de burgemeester en de wijkverpleegster. Geplaagd door een boef uit de grote stad en verrast door een rondtrekkende vreemde man uit het naburige Nieuw-Amsterdam die schildert.

Fake news

Het krantje dient om de rol van deze acteurs te ondersteunen de nodige verhaallijnen uit te zetten. Dit krantje, het ‘Barger Aol Wief’ is een uitgave van het Veenpark tijdens de Compascumer Dagen. Een Aol Wief is een oud wijf, een kletskous een roddeltante. Wat dat betreft doet dit krantje af en toe zeker haar naam eer aan. De berichten zijn fictief, soms gebaseerd op gebeurtenissen uit de veenhistorie en soms volledig uit de duim gezogen. Over ‘fake news’ gesproken!

Veenpark

Berkenrode 4
7884 TR Barger-Compascuum
Telefoon: (0591) 32 44 44
Website: www.veenpark.nl
Facebook: www.facebook.com/veenpark

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top