EEM Groepenkasten

“Veenvaart moet worden verzilverd”

de groene trambrug klazienaveen veenvaart kwak koppelsluisKlazienaveen – De nieuwe coöperatie De Veenvaart, waarin 8 dorpen langs de Veenvaart hun krachten hebben gebundeld, wil de Veenvaart verzilveren door ervoor te zorgen dat deze dorpen optimaal profiteren van de in 2013 geopende vaarverbinding tussen Erica en Ter Apel. De Veenvaart, waarvan ook het nieuw gegraven Koning Willem Alexander Kanaal (KWAK) onderdeel uitmaakt, biedt vaarrecreanten een nieuwe route tussen Friesland en Duitsland. Langs de Veenvaart is eveneens een netwerk van nieuwe fietspaden aangelegd.

Kansen benutten

Volgens de provincie Drenthe en de gemeente Emmen is het nu aan de regio om de kansen die de nieuwe vaarroute biedt volledig te benutten. Tot op dit moment is er echter nog weinig mee gedaan. Eén van de weinige initiatieven tot op dit moment is theeschenkerij “De Groene Trambrug” die vlakbij de Trambrug en de koppelsluis is opgezet.

Volgens voorzitter van de coöperatie De Veenvaart Ate Bontjer (31) uit Klazienaveen rust hier een schone taak voor de coöperatie, die eind vorig jaar is opgericht. De coöperatie, waar 8 dorpen tussen Nieuw-Amsterdam en Emmer-Compascuum die aan aan het kanaal liggen zijn vertegenwoordigd, wil onder andere de werkgelegenheid en het toerisme langs de vaarverbinding stimuleren. In de coöperatie De Veenvaart worden de 8 dropen elk vertegenwoordigd door 2 mensen uit de dorpsverenigingen en ondernemersclubs. “De Veenvaart moet worden verzilverd. Het is de taak van De Veenvaart dat de vaart er straks tiptop bij ligt.”, aldus Bontjer. Door de oprichting van de coöperatie hebben de dorpen ook een rechtspersoon die subsidie kan aanvragen voor projecten.

Werkgroepen

Er zijn inmiddels al werkgroepen ingesteld die namens alle dorpen zaken als bewegwijzering, onderhoud en aanlegplaatsen onder de loep nemen. “Het is handig om dat namens alle dorpen te doen. Dan kun je bijvoorbeeld in een keer aanlegplaatsen aanvragen voor de hele vaart in plaats van dat elk dorp dat afzonderlijk doet”, vertelt Bontjer.

(Bron: Dagblad van het Noorden)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top