EEM Groepenkasten

Veilig Verkeer Nederland vindt de Quad levensgevaarlijk

quad, vierwiel, zandbak, terreinKlazienaveen/Regio – Veilig Verkeer Nederland vindt dat de Quad levensgevaarlijk is en direct van de openbare weg afgehaald moet worden. Verhuurders reageren woedend en vinden een verbod zwaar overdreven.

Instabiel

Zondag is 24-jarige man in het Groningse plaats Farmsum bij een ongeval met een Quad op een auto gebotst en was op slag dood. Zijn vader, die achterop zat, raakte hierbij zwaargewond. ,,Dit soort ongelukken gebeurt de laatste tijd veel te vaak”, vindt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland. De Quad is erg zwaar en instabiel en kan bij hoge snelheden een moordwapen worden. Veilig Verkeer Nederland pleit daarom voor een verbod van de Quad op de openbare weg. Hoewel onduidelijk is hoeveel Quads er in Nederland rondrijden, is het voertuig de laatste jaren erg populair geworden en worden vaak op het platteland gebruikt door bedrijven. Maar ook worden Quads verhuurd voor recreatieve doeleinden zoals vrijgezellenfeestjes. In Duitsland, dat zo’n 150.000 quads telt, is de kans op een ongeluk met een Quad veel groter dan met een scooter. ,,Op een motor of een scooter val je meestal achter het voertuig”, zegt Rob Stomphorst. “Maar een Quad valt snel om en dan lig je eronder.”

Geen helm

Voor de lichtere Quads zijn in ons land een bromfietsrijbewijs en een helm verplicht. Bij de zwaardere Quads moeten bestuurders veiligheidsgordels dragen, maar het dragen van een helm is dan niet verplicht. ,,Onbegrijpelijk”, vindt Stomphorst. ,,Zware Quads kunnen snelheden behalen tot zo’n 120 kilometer per uur.” Een verbod gaat de Quadverhuurders en -verkopers veel te ver. ,,Typisch Nederland om iets te verbieden als het een keertje misgaat”, vindt Nico Groeneveld van VEGA Autoverhuur uit Lochem. Hij verhuurt al zo’n zeven jaar Quads. ,,Ja, er gebeuren wel eens ongelukjes. Maar daarbij zijn gelukkig nooit gewonden gevallen.” Groeneveld hanteert 22 jaar als minimumleeftijd voor bestuurders. ,,Daarmee voorkom je de meeste problemen. Hoe ouder, hoe meer verantwoordelijkheidsgevoel. Maar soms vertrouw ik het niet, dan maakt iemand een overmoedige indruk. Dan geef ik de quad gewoon niet mee.”

Ook in het buitenland raakten de afgelopen tijd regelmatig Nederlanders betrokken bij zware Quadongelukken. Zo kwam afgelopen donderdag de 19-jarige Kelly Kuijpers uit Herpen om het leven toen zij op het Griekse eiland Kos met haar gehuurde Quad van de weg raakte. Daarom geeft Buitenlandse Zaken het dringende advies om in het buitenland niet zomaar met een Quad de weg op te gaan.

(Bron: ad.nl)Back To Top