EEM Groepenkasten

Verrijzenis van een Cruiseschip langs A37 bij afslag Klazienaveen?

Kwak-kanaal

Foto ter illustratie: Opening Koning Willem Alexanderkanaal in 2013

Klazienaveen – Een overdekte haven, inclusief een 50-meter zwembad met een officiële 400-meter ijsbaan in de vorm van een cruiseschip en daarbij een congrescentrum en hotel. Het lijkt te groots voor Klazienaveen, maar dit project wordt over een maand officieel gepresenteerd volgens onbevestigde bronnen.

Concurrentie

De Nieuw-Amsterdamse ondernemer Willem Meijer is de plannenmaker en wil er een hoop vliegen in één klap mee slaan. Met de ijsbaan gaat Emmen de concurrentie aan met Hoogeveen en Assen, die al eerder een plan voor een ijsbaan bij de provincie indienden, ter vervanging van De Smelt. Het zwembad zou het huidige, sterk verouderde Aquarenabad kunnen vervangen. Het megaproject, dat in totaal twaalf verdiepingen moet gaan worden, zal een plaats nabij het uitgegraven Koning Willem-Alexanderkanaal moeten krijgen. Het zal moeten verrijzen langs de A37, ter hoogte van de afslag met de N862 (de weg Emmen – Klazienaveen) en gaat zo’n slordige 100 miljoen euro kosten.

Orange Harbor

Het eerste schetsontwerp van Orange Harbor, zoals het project nu heet, is gemaakt door Studio OXL in Rotterdam. Niemand van de betrokkenen wil nog reageren. Inmiddels is het plan voorgelegd aan ondernemers in Klazienaveen, binnenkort volgt de middenstand van Emmen. Ook de gemeente Emmen en de provincie Drenthe zijn op de hoogte gebracht. Wethouder Bouke Arends (PvdA) spreekt van een mooi en ambitieus plan, maar wijst er wel op dat er veel private investeerders nodig zijn. “Bovendien kan het zwembad niet de plek van het Aquarena innemen. Dit voorjaar krijgt de raad een voorstel om geld beschikbaar te stellen voor de bouw bij het Stadion Meerdijk.”

Schetsen

Eind dit jaar zou de bouw van dat bad al moeten beginnen. “Veel later kan ook niet, want dan krijgen we de provincie in onze nek.” Die heeft de gemeente Emmen al gewaarschuwd vanwege het achterstallig onderhoud. Daar komt bij dat de gemeente Emmen het zwembad zelf wil exploiteren. “Om er voor te zorgen dat het prijskaartje betaalbaar blijft voor alle inwoners.”, zegt Arends. Volgens hem staat het bestemmingsplan bij de A37 de bouw van het project wel toe, op een enkele wijziging na. Hij verwacht daar geen problemen mee. De ontwikkelaars van Orange Harbor willen nog geen schetsen vrijgeven. De tekeningen die Arends zag passen volgens hem ‘mooi in het nieuwe elan van Emmen’. Net als bij het nieuwe Atlastheater in Emmen is ook het dak van Orange Harbor organisch van vorm, met een groen grastapijt en enkele bomen.

Atalanta

Het megaproject wordt gelanceerd in het jaar dat Emmen net een ander superproject afrondt: Atalanta, met daarin de bouw van een nieuwe dierentuin, een nieuw theater, een centrumplein en de aanleg van een tunnel. Met dat project was een slordige 500 miljoen euro gemoeid.

(Bron: emmen112/dvhn.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top