EEM Groepenkasten

Verschillende afpersmails in omloop

fraudehelpdesk

De laatste dagen wordt het callcenter van de Fraudehelpdesk weer overspoeld met telefoontjes over afpersmails. Deze e-mails hebben allemaal een dreigende toon en er wordt gevraagd of gesommeerd te betalen in bitcoins.

Verschillende varianten

Er zijn verschillende varianten van deze afpersmail. Er zijn bijvoorbeeld e-mails waarin wordt gesproken over jouw zogenaamde bezoek aan een porno-website. Vanwege een computerhack zouden daarbij beelden van jou zijn gemaakt. In andere e-mails is sprake van een hack van jouw besturingssysteem. Trap er niet in, dit is allemaal bluf!

Klik hier om meer van dit soort nepmails en afpersing te bekijken.

Vanaf jouw eigen e-mailadres

Soms lijkt het alsof de mail verstuurd is vanaf jouw eigen e-mailadres. Dat is echter niet zo, de cybercriminelen passen een techniek toe waardoor dat zo lijkt.

Wachtwoorden

Ook kan het zijn dat jouw wachtwoord wordt genoemd. Tot nu toe gaat het steeds om wachtwoorden die bekend zijn geworden na een datalek, bijvoorbeeld bij LinkedIn of Yahoo. Lijsten met deze wachtwoorden staan online. Dit betekent dus niet dat iemand toegang heeft tot jouw computer. Vervang wel direct je wachtwoorden.

Advies

Deze afpersmails zijn pure bluf. Betaal het gevraagde bedrag niet! Stuur de mail door naar valse-email@fraudehelpdesk.nl en verwijder deze uit jouw mailbox.

(Bron: www.fraudehelpdesk.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Nog geen reacties

Back To Top