EEM Groepenkasten

Vervanging van ruim 1 kilometer waterleiding in Zwartemeer

Zwartemeer – Waterleidingmaatschappij Drenthe, WMD, maakt op 12 oktober een begin met het vervangen van ruim een kilometer waterleiding in Zwartemeer.

De leidingen die vervangen gaan worden zijn aan het einde van hun technische levensduur, en worden vervangen om het waternetwerk betrouwbaar en veilig te houden. Afhankelijk van de weersomstandigheden duren de werkzaamheden tot eind januari 2016. De werkzaamheden vinden plaats in de wijken: De Hoven, De Huizen en De Doorlaat

Informatiewaterleiding

De buurtbewoners ontvangen vooraf een informatiebrief van het WMD. Tijdens de werkzaamheden zal WMD de levering van het water een aantal momenten moeten onderbreken. Klanten ontvangen hierover tijdig bericht. Bij de servicebussen zijn gratis flessen drinkwater beschikbaar. Het werk wordt uitgevoerd door aannemer Van Gelder uit Hattem.

Watertoevoer

Tijdens de werkzaamheden is er kans op lagere waterdruk. Ook kan er gedurende een korte tijd troebel water uit de kraan komen. Dit wordt veroorzaakt door ijzerdeeltjes die in het water bewegen door een veranderende stroomrichting. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid. Wel kan het vlekken in wasgoed veroorzaken. Controleer daarom de kleur van het water voordat u de wasmachine gaat gebruiken.

Troebel water

Troebel water ziet er niet fris uit, maar is niet schadelijk voor de gezondheid. Troebel water wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer die van nature voorkomen in het grondwater. Deze deeltjes worden voor het grootste deel uit het water gefilterd tijdens het zuiveren van het grondwater tot drinkwater. Een klein deel gaat door de filters heen en zet zich af in de leidingen. Onder normale omstandigheden merkt u hier niets van. Als de stroomsnelheid in het leidingnet toeneemt of verandert, kunnen ijzerdeeltjes loslaten en wordt het water troebel.

Veranderingen in stroomsnelheid of stroomrichting in ons leidingnet kunnen troebel water veroorzaken. Bijvoorbeeld als veel mensen in een wijk ’s avonds bijna allemaal tegelijkertijd de tuin gaan sproeien. Maar ook een leidingsbreuk of werkzaamheden aan het leidingnet kunnen de oorzaak van bruin-gekleurd water zijn. Als het water troebel is, kunt u het beste de kranen in huis even dichthouden. Na een half uurtje is het meeste gekleurde water wel uit de leidingen verdwenen. Laat vervolgens het water even goed doorstromen tot het weer helder is. Eventueel kunt u het zeefje van de kraan reinigen.

Vlekken in wasgoed

Heeft u door het gekleurde water vlekken in uw wasgoed? Dan adviseren wij de was nat te houden en opnieuw te wassen met een biologisch voorwasmiddel. Houd de was tussen de twee wasbeurten goed nat, anders gaan de vlekken er niet meer uit.

(Bron: WMD.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top