EEM Groepenkasten

Vlaginstructies voor 4 mei Dodenherdenking en 5 mei Bevrijdingsdag

Nederlandse vlag met oranje wimpel halfstokNederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. Je mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Die staan in de vlaginstructie. Die beschrijft op welke bijzondere dagen van het jaar vanaf Rijksgebouwen gevlagd moet worden. En op welke manier. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen de instructie volgen als richtlijn. Dit is niet verplicht.

Regels voor het uithangen van de vlag

Als je de vlag wilt uithangen, mag je dat doen op alle dagen van het jaar. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe je moet vlaggen. Je bent dus nooit strafbaar als je de vlag uithangt.

Wel zijn er gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat je de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wil je de vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.

Vlaginstructies voor 4 mei Dodenherdenking

Op de avond van 4 mei hangen in heel Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. Hierbij wordt altijd de Nederlandse driekleur gebruikt, zonder wimpel. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van 18.00 uur tot zonsondergang. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de 2 minuten stilte en wordt niet in top gehesen.

Vlaginstructies voor 5 mei Bevrijdingsdag

Op 5 mei, Bevrijdingsdag, dient de Nederlandse vlag van zonsopgang tot zonsondergang in top te hangen. Ook dit is weer zonder oranje wimpel. Wil je toch graag een wimpel gebruiken, dan dien je een speciale wimpel voor Bevrijdingsdag te gebruiken, de zogenoemde ‘Vier Vrijheidwimpel’. Dat is een witte wimpel met het rood-blauwe logo van de fakkel van het vrijheidsvuur en de tekst ‘Vier Vrijheid’. Deze zelfde wimpel mag je ook gebruiken op 15 augustus bij de viering van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië.

Op 4 en 5 mei wordt altijd gevlagd, ook als deze dagen op een zondag of een feestdag valt.

Wanneer mag de oranje wimpel worden gebruikt?

Op Koningsdag en op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis mag de vlag met een oranje wimpel worden gehesen. Bij bijzondere gebeurtenissen in de Koninklijk Huis (geboorte, huwelijk, overlijden), kan door de minister-president een speciale vlaginstructie worden afgekondigd. Bij alle andere gelegenheden moet er zonder oranje wimpel worden gevlagd.

Kleur en formaat van de Nederlandse vlag

De Nederlandse vlag staat symbool voor eenheid en onafhankelijkheid van het gehele Koninkrijk der Nederlanden. De officiële kleuren zijn helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw. Voor de afmetingen zijn geen voorschriften. De lengte moet zich wel verhouden tot de breedte van 3:2. De banen zijn horizontaal en even hoog. Op Koningsdag en op de verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis wordt de Nederlandse vlag uitgebreid met een oranje wimpel.Back To Top