EEM Groepenkasten

Voetbal, de belangrijkste bijzaak ter wereld !

Klazienaveen vroeger Sportclub sc drente 1966De komende week is het 45 jaar geleden dat er een einde kwam aan het betaald voetbal in Klazienaveen. Op 31 mei 1971 speelde SC Drente ( zonder h ) zijn laatste thuiswedstrijd op sportpark “De Planeet” en verloor. De week erop in Roosendaal was het echt helemaal over en uit na de 3-1 nederlaag tegen RBC en eindigde SC Drente roemloos op de laatste plaats van de toenmalige tweede divisie. Slechts drie overwinningen mochten de voetballers in het seizoen ’70 – ’71 bijschrijven op hun palmares.

Degradatie zou je denken als je onderaan de lijst bungelt. Nee, niets van dat alles! Weggesaneerd!

De KNVB had in al haar wijsheid besloten dat er met 51 verenigingen teveel betaald voetbalclubs waren. Er moesten er 38 overblijven, dus 13 worden weggesneden uit de competitie. SC Drente was één van de slachtoffers. Niet de stand in de competitie was bepalend, maar het gemiddeld aantal bezoekers per thuiswedstrijd zou de doorslag geven. En dat werd de club helaas noodlottig. De financiële positie was dik in orde en de organisatie stond als een huis. Maar toch………………..

Hoe anders vergaat het FC Twente in 2016! De KNVB heeft de licentie voor de eredivisie afgenomen en de club teruggezet naar de Jupiler League. Commotie alom! Een miljoenenbedrijf met 150 werknemers om zeep helpen is een veelgehoorde kreet. Het vooruitzicht om een divisie lager verder te spelen is weinig aanlokkelijk voor Enschede en omgeving. Terecht of onterecht?

Anders dan bij SC Drente was er in Enschede al jaren sprake van financieel wanbeleid en zeker na het kampioenschap in 2010 kon je spreken van een vorm van ongebreidelde grootheidswaanzin. De club uit het oosten van het land zou zich wel eens even nestelen in het rijtje van Ajax, PSV en Feyenoord. Calimero zou niet langer wonen in Enschede en onder leiding van clubvoorzitter Joop Munsterman en zijn trawanten, die – het moet gezegd – ook zelf fors investeerden in de club, werd er een onderbuikgevoel aangesproken van wij “boeren” tegen de rest. Op de tribunes verschenen spandoeken met de tekst: “Uit gouden korenaren schiep God de Twentenaren, uit het kaf en de resten de mensen uit het westen”. Het wij-tegen-zij-gevoel was geboren. De sympathie aan de zijde van de underdog. Er werd met veel steun van de gemeente Enschede een prachtig nieuw stadion uit de grond gestampt dat de trotse naam “De Grolsch Veste” kreeg en de ene na de andere transfer van weer een Zuid-of Midden Amerikaans toptalent werd vol trots aangekondigd door ome Joop.

Toen ik twee jaar geleden tijdens een sponsoravond van voetbalclub “De Weide” uit Hoogeveen, waar mijn zoon toen trainer was, aanwezig was en aan Joop werd voorgesteld, viel me zijn dure maatpak en geverfde haar al direct op. Hij sprak later zijn talrijke gehoor toe als een soort godfather van het voetbal, ontspannen keuvelend voor de microfoon, door de zaal lopend met zijn hand in de linker broekzak. Volledig ‘in control’, leek het. Zou zijn geweten toen al hebben geknaagd, vraag ik me nu af? Hij zat toen al midden in de shit! “En als jullie eens een thuiswedstrijd van FC Twente willen bezoeken met de jeugd, dan zeg het maar, dan stuur ik effe een bussie”, was één van zijn beloftes. Het is er nooit meer van gekomen.

Hoe het ook zij: wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten. De boel jarenlang voor de gek houden, de licentiecommissie valse informatie verschaffen, ondoorzichtige financiële constructies verzinnen, jezelf tot zonnekoning verheffen, geen tegenspraak dulden en je omringen met jaknikkers zijn, zo leert de geschiedenis,  al veel vaker het recept geweest voor rampspoed en diepe ellende.

Joop Munsterman is net op tijd via de zijdeur van het podium verdwenen, het nieuwe bestuur met een niet op te lossen erfenis achterlatend. De gordijnen zijn ’s avonds dicht bij hem thuis en de telefoon wordt niet opgenomen. De praatgrage ondernemer hult zich in veelzeggend stilzwijgen.

Het enige dat je de KNVB kunt verwijten is de slechte timing van hun beslissing. Nadat Twente al meerdere keren 3 competitiepunten in mindering waren gebracht, het nieuwe bestuur een licentieworst werd voorgehouden als ze orde op zaken zou stellen, beslisten ze, terwijl de nacompetitie nog gaande is met alle gevolgen van dien, dat het over en uit is voor de Enschedeërs.

FC Twente mag volgend jaar op de maandag- en vrijdagavond gaan voetballen in de Jupiler League tegen clubs als Emmen, Telstar en Top Oss……………. . Een heilzaam jaartje van schaamte voor de club.

Veendam, Haarlem, AGOVV en vele andere clubs werden ooit om veel minder failliet verklaard en keerden terug naar de amateurs.

Volgend seizoen voert de KNVB de tweede divisie nota bene weer in. SC Drente trok destijds te weinig toeschouwers en legde het loodje. Nog steeds jammer, maar wellicht een opsteker voor de clubs Zwartemeer en Klazienaveen als ze binnenkort weer om tafel gaan zitten!

Harry NibbelkeBack To Top