EEM Groepenkasten

Volgende week winter in Nederland?

weeronline18112014Klazienaveen – Na maandenlang relatief warm weer, waarbij hoge temperatuurgemiddelden waargenomen werden lijkt er nu koud weer aan te komen. De weermodellen berekenen deze week rustig en droog weer, voor volgende week zit winterkou in de verwachting!
Kalm en droog weer

Depressies maken deze week steeds meer plaats voor hogedrukinvloeden. Na een nat weekend gaan we geleidelijk over op rustig en droog novemberweer. Dat gaat soms gepaard met zon, zoalsmaandag, maar aanstaande woensdag wordt hardnekkige mist verwacht en blijft het lang grijs. De temperaturen lopen terug naar normale waarden voor november: maxima van 9 graden overdag en nachtminima van een graad of 4.

Koude lucht in Rusland en Oost-Europa

Vanuit het hoge noorden zakt later deze week koude lucht uit over Rusland. Een krachtig hogedrukgebied dat volgend weekend boven Scandinaviƫ komt te liggen is daar verantwoordelijk voor. En datzelfde hogedrukgebied zorgt voor de krachtige oostelijke stroming waarmee de kou in onze richting getransporteerd wordt.

Centraal- en Oost Europa kunnen later deze week al een temperatuurdaling tegemoet zien. In Kiev wordt het kouder, Praag en Wenen volgen. Voor echte kou moet er langdurig koude en droge lucht uit het oosten aangevoerd worden. Zodat laaghangende bewolking geen kans meer krijgt en het tijdens heldere en koude nachten flink kan afkoelen. Of we ook daadwerkelijk langdurig met een oostelijke stroming te maken gaan krijgen is nog vrij onzeker.

Volgende week winter in Nederland?

De laatste modelberekeningen geven tot in de loop van volgende week een oostenwind. Na komend weekend zouden we onder de normale temperaturen van eind november moeten komen (8 graden overdag, 3 in nacht). Vooral de kans op vorst neemt dan flink toe. In de nacht naar maandag is 60% kans op vorst en de vorstkans neemt de dagen daarna toe tot circa 80%.

Zoals het er nu naar uit ziet krijgen we volgende week met zonnige perioden te maken en verlopen de nachten vrij helder. Met de toenemende kans op dit droge winterweer worden ook winterse ongemakken verwacht, zoals autoruiten krabben en winterse gladheid.

Nog wel het warmste jaar?

Het wordt dus eind november waarschijnlijk kouder dan het langjarig gemiddelde. Dat is iets wat we maar weinig gezien hebben dit jaar. Maar om dit jaar niet het warmste jaar sinds de start van de metingen te laten worden in Nederland is meer nodig dan een korte winterperiode. Met normale waarden de rest van het jaar komen we uit op 11,6 graden. Het warmste jaar tot nu was 2006 met gemiddeld 11,2 graden. Als we aan het eind van het jaar terugkijken en het warmterecord is niet gebroken, dan staat ons nog een bar koude decembermaand te wachten.
(Bron: Weeronline.nl)Back To Top