EEM Groepenkasten

Voor meer dan 5000 euro gefraudeerd bij circus Carantelli

Jeugdcircus Carantelli Klazienaveen

Klazienaveen – Bij Jeugdcircus Carantelli uit Klazienaveen is voor meer dan € 5000,- gefraudeerd. Naar het schijnt zou de toenmalige penningmeestervoorzitter van het circus met regelmaat sponsor- en contributiegeld hebben gebruikt voor privédoeleinden.

Als gevolg van deze fraude zou Carantelli nu zo goed als bankroet zijn. Johan de Jonge, tot eind vorig jaar bestuurslid en directeur van het jeugdcircus, kwam met deze beschuldigingen naar buiten. Hij heeft toen aangifte gedaan tegen het verantwoordelijke bestuurslid. De Jonge heeft zijn uitspraken gebaseerd op de bankafschriften van de stichting die hij in bezit heeft. Volgens hem is het bewijs dan ook glashelder. Volgens de ex-bestuurder zouden duizenden euro’s aan reisjes, etentjes en andere privé-uitgaven zijn opgegaan.

De politie heeft bevestigd dat er er aangifte is gedaan namens het kindercircus Carantelli. Er zouden dan ook inmiddels al meerdere mensen in deze kwestie zijn verhoord. De politie doet geen uitspraken over de mogelijk duur van het onderzoek. De Jonge zegt dat hij argwaan kreeg toen een bevriend bestuurslid van fraude werd beschuldigd. Hij heeft toen de penningmeester gevraagd om de administratie in te mogen kijken en pas na lang aandringen werd dat verzoek gehonoreerd. Er bleek echter geen kasboek te zijn, alleen een aantal velletjes met vage cijfers en geen enkele bon. Het komt er eigenlijk op neer dat er helemaal geen boekhouding was.

Bankafschriften

Daarop heeft De Jonge alle administratie opgevraagd om deze thuis te kunnen controleren. Dat werd hem echter geweigerd. Hij heeft daarom alle bankafschriften van de afgelopen jaren opgevraagd en daarvan kopieën naar de politie gebracht. Ieder lid van de stichting en elke sponsor mag deze bankafschriften overigens bij hem thuis komen inzien. De Jonge is 4 jaar lang actief geweest als lid van het bestuur van Carantelli. Begin dit jaar is hij door de overige bestuursleden bij de Kamer van Koophandel uitgeschreven als bestuurder. Dat vond hij heel bizar, omdat hij daar zelf niks van wist. Hij heeft dat dan ook inmiddels aangevochten bij de Kamer van Koophandel. De bankafschriften had hij overigens voor die tijd al opgevraagd.

Onzin

Mans Hegeman, bestuurslid van Carantelli, vindt de beschuldigingen van De Jonge ‘onzin’. Volgens hem zou er absoluut geen sprake zijn van fraude en zou er zelfs nog nooit € 5000,- op de bankrekening van Carantelli hebben gestaan. Het bestuur maakt zich volgens Hegeman dan ook geen enkele zorgen over het politieonderzoek. Het feit dat ze nu al een maand moeten wachten op duidelijkheid betreurd hij overigens wel. De goede naam van het circus is hierdoor namelijk in het geding volgens hem.

(Bron: emmen.nu)Back To Top