EEM Groepenkasten

Voorkom verstoppingen in riool door vetresten

oliebollenKlazienaveen/regio – Ook dit jaar staat Nederland rond de jaarwisseling weer massaal in de keuken om oliebollen te bakken. Het vetafval van oliebollenbakkers, maar ook andere vetresten, kunnen voor verstoppingen zorgen in het riool.

Oliebollen

Bijna 4 miljoen Nederlanders bakken op oudjaarsdag liever zelf hun oliebollen. Het meeste van het oude vet of olie wordt al afgeleverd bij de recyclebak of in de afvalbak. Toch blijft vet in het riool een groot probleem. Lever dan ook na het bakken van de oliebollen het oude frituurvet/olie in bij de recylclebakken. In Klazienaveen staat er sowieso een recyclebak (gele container) bij Plussupermarkt Fisscher.

Verstoppingen

Vet uit de koekenpan en andere resten zorgen voor een vet- en oliespoor. Dit kan leiden tot verstoppingen in het riool en veel extra werk op de zuiveringsinstallaties voor afvalwater. De helft van de overgebleven vet-resten uit pannen gaat nog steeds regelrecht door de gootsteen of het toilet. Hierdoor ontstaan verstoppingen, zowel bij mensen thuis als in het gemeentelijk rioolsysteem. Ook leidt het vele overgebleven vet en olieresten tot problemen bij de zuiveringsinstallaties van de waterschappen.

Tips

Veeg kleine vet-resten en met een (papieren) doekje weg en gooi het in de afvalbak. Potjes met resten olie of vet? Lever ze apart in of gooi ze in de afvalbak. Apart ingeleverd vet wordt hergebruikt als biodiesel en levert bovendien geld op. Op vet recycle het.nl vind je een overzicht van de 3.000 inzamelpunten!

Meer weten? Kijk op niet in het riool.nl!

(Bron: waterschappen.nl)Back To Top