EEM Groepenkasten

Vos Prodect Innovations uniek in Klazienaveen

vos prdectKlazienaveen – Zonder dat er veel inwoners van Klazienaveen ervan op de hoogte zijn, worden er fantastische innovaties gedaan in Klazienaveen. Zo ook bij Vos Prodect Innovations BV, een landelijk opererend bedrijf met een afdeling Innovations op het Pollux industrieterrein aan de Doorndistel 1. Bij dit innovatieve bedrijf worden er  onder andere nieuwe ontwikkelingen gedaan voor de offshore industrie ten behoeve van de windenergie opwekking op open zee.

Windmolens aansluiten

Het bedrijf Vos Prodect ontwikkeld, met name voor de windmolens op zee, een nieuwe methode om de voedingskabels die vanaf de windmolens, die ook onderling gekoppeld zijn, en vervolgens naar het vaste land gaan, in te voeren op de basisconstructie van de windmolen. De constructie wat op de zeebodem verankerd is, waarop uiteindelijk de windmolen geplaatst word, is voorzien van een schuingeplaatste kabelinvoer.vos prodectvos prodectDe hoogspanningskabels zijn wel sterk en geschikt voor hoge trekkrachten, maar buigen kan de kabel bijna niet. De kabels met een aluminium of koperkern krijgen namelijk erg snel een breuk in de geleider-kern tijdens het buigen. Om deze problemen te kunnen opvangen heeft Vos Prodect  Innovations hiervoor een testconstructie opgebouwd om de kabelinvoer te kunnen testen zonder dat er een breuk kan optreden. Op de foto op de testlocatie aan de Doorndistel, gebeurd dat met een grote kraan van Wagenborg. De eerste proeven zijn erg veelbelovend. Nadat alle testen goed zijn verlopen, zullen al deze handelingen vervolgens op ongeveer 30 meter zeewaterdiepte uitgevoerd moeten worden.

Hoogspanningskabels invoer

De toe te passen hoogspanningskabels, gemaakt bij een Duits bedrijf, worden straks op volle zee via de nu geteste invoerstuk en methode in de basisconstructie omhoog getrokken. Hiervoor zijn er speciale klemmen ontwikkeld om het nieuwe type 153mm dikke hoogspanningskabel om de buitenmantel heen, tijdelijk in op te hangen. Als dat gelukt is wordt de kabel op volle zee de stalen manteling van de kabel  uitelkaar gebogen en op een flens gemonteerd.vos prodectvos prodectVervolgens wordt het tweede gedeelte van de flens erop geplaatst en komt de kabel aan de ommanteling vast te zitten in de klem. Als vervolgens de tijdelijke mantelklem verwijderd wordt, die om de buitenkant van de hoogspanningskabel geplaatst werd, komt de hoogspanningskabel met een gewicht van meer dan 1,5 ton aan de flensconstructie vrij te hangen.vos prodect Dit is zo zwaar, dat de kabel zelfs iets terug zal gaan zakken, aldus een deskundige. Als deze handelingen op zee verricht zijn, steekt de constructie en de hoogspanningskabel een kleinstukje boven het zeewaterniveau uit. Hierna kan de windturbine erop geplaatst en aangesloten worden, al met al is dit geen eenvoudige klus vanwege de weersomstandigheden op zee.

Meer informatie over Vos Prodect Innovations BV vindt u hier.

vos prodectBack To Top