EEM Groepenkasten

Waarom is dierendag op 4 oktober?

dierendag werelddierendagRegio – Gisteren was het 4 oktober, dierendag. Op dierendag geef je je hond een lekkere bot, je kat een nieuw speeltje of je konijn een lekkere wortel. Maar waarom is dierendag eigenlijk op 4 oktober?

Dierenbeschermers

De oorsprong van dierendag ligt in 1929, toen er in Wenen een grote vergadering werd gehouden voor dierenbeschermers uit de hele wereld. Zij spraken tijdens deze vergadering over belangrijke ideeën om dierenmishandeling tegen te gaan.

Brief

Tijdens deze vergadering kwam ook een brief van de Tsjechische mevrouw Winter ter sprake. Zij stelde voor om één dag per jaar aan alle dieren op de aarde te denken. Het plan van mevrouw Winter werd door de dierenbeschermers in Wenen goed ontvangen. Zij moesten alleen nog een datum bedenken voor deze dag waarop er aan de dieren werd gedacht, dierendag.

Sterfdag

Uiteindelijk kozen de dierenbeschermers voor 4 oktober, de sterfdag van de heilige Franciscus van Assisi. Franciscus was de heilige van planten en dieren. Volgens een legende hield hij ooit een kerkdienst voor dieren. Dat lijkt dus op zich geen gekke keuze.

Sinds die grote vergadering van dierenbeschermers in 1929 vieren we dus ieder jaar op 4 oktober dierendag.

(Bron: willemwever.kro-ncrv.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top