EEM Groepenkasten

Waarom moet ik ieder jaar opnieuw de griepprik halen?

griep griepprik griep influenza arts huisarts inenting pixabayKinderen en volwassenen met een medische indicatie voor de griepprik en voor mensen van 60 jaar en ouder ontvangen ieder jaar in oktober of november een uitnodiging van de huisarts voor de griepprik. De griepprik wordt gratis aangeboden aan deze groep kinderen en volwassenen. Hieronder 15 vragen over de griepprik.

De jaarlijkse griepprik

De griepprik verkleint de kans dat je griep krijgt. Griep kan voor mensen met specifieke medische aandoeningen en voor mensen van 60 jaar en ouder ernstige gevolgen hebben. Als je tot deze groep behoort, krijg je daarom het advies om de griepprik te halen. Je ontvangt dan elk jaar een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik.

Een griepprik is niet verplicht. Je kiest zelf of je van het aanbod gebruik wilt maken.

Meestal geeft de huisarts een tijdstip aan waarop je de griepprik krijgt in de huisartsenpraktijk. Het vaccin is al in de praktijk aanwezig. Je hoeft dus niet eerst naar de apotheek te gaan. Je krijgt de griepprik in je bovenarm. Wil je daar met jouw kleding rekening mee houden?

De griepprik biedt niet altijd bescherming tegen griep. Wel is aangetoond dat het de kans op griep kleiner maakt. De griepprik kan gezondheidsschade voorkomen of beperken. Als je na de griepprik toch griep krijgt zal mogelijk,

  • de griep milder verlopen,
  • de kans op complicaties, zoals een longontsteking, kleiner zijn,
  • de kans kleiner worden dat de aandoening die u al heeft, door de griep verergert.

Advies Gezondheidsraad – Grip op griep

Prof. Pim van Gool – voorzitter van de Gezondheidsraad – legt in een 4 minuten durende video uit hoe de commissie de wetenschappelijke inzichten woog om de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport advies te geven. Hierin gaat hij in of het wel of niet verstandig is om gezonde zestigplussers vaccineren tegen griep. De wetenschap daarover is niet eenduidig.

Hoe werkt de griepprik?

Het griepvirus veroorzaakt griep. Als je de griepprik krijgt, dan reageert je lichaam door afweerstoffen te maken tegen het griepvirus. Daardoor wordt de kans op griep kleiner. En als je ondanks de griepprik toch griep krijgt, dan verloopt de ziekte waarschijnlijk minder ernstig.

Het griepvaccin bevat onschadelijk gemaakte stukjes van de griepvirusvarianten die in het komende winterseizoen in Nederland worden verwacht. Ons afweersysteem reageert hierop door afweerstoffen tegen de griepvirussen aan te maken. Omdat het griepvirus voortdurend verandert, wordt het griepvaccin elk jaar aangepast. Dit is de reden dat de griepprik elk jaar moet worden gegeven. Zo kan het lichaam elk jaar nieuwe afweerstoffen aanmaken. Deskundigen voorspellen welke griepvirussen komende winter het meest voor zullen komen.

Het duurt ongeveer 2 weken voordat de griepprik voldoende beschermt tegen griep. Als je na die 2 weken in aanraking komt met één van de griepvirussen uit de griepprik, dan maken de afweerstoffen in je lichaam het griepvirus onschadelijk. De bescherming duurt meestal 6 maanden.

Waarom moet ik ieder jaar opnieuw de griepprik halen?

Griepvirussen veranderen regelmatig. Daardoor zijn er heel veel verschillende griepvirussen. Heb je griep gehad, of heb je een griepprik gekregen? Dan heeft je lichaam afweerstoffen aangemaakt tegen de griepvirussen die de griep hebben veroorzaakt of die in de griepprik zaten. In een ander jaar kunnen er andere griepvirussen circuleren. Je hebt daarom elk jaar een nieuwe griepprik nodig. Zo kan jouw lichaam elk jaar nieuwe afweerstoffen aanmaken.

Deskundigen voorspellen ieder jaar welke virussen zij de komende winter verwachten. Deeltjes van deze virussen komen in de griepprik. Doordat de virussen veranderen, beschermt het vaccin je alleen voor dat griepseizoen. Als je tot de doelgroep behoort, krijg je daarom het advies om elk jaar tussen half oktober en half november een griepprik te halen.

De griepprik biedt ongeveer een half jaar bescherming. De afweerstoffen die zijn aangemaakt door de griepprik van vorig jaar geven dit jaar dus geen bescherming meer.

Ik heb een paar jaar geen griep heb gehad. Moet ik dan toch de griepprik halen?

Ja, als je tot de doelgroep van de gratis griepprik behoort, kan griep ernstige gevolgen voor je hebben. Daarom krijg je het advies om ieder jaar de griepprik te halen, ook als je al een paar jaar geen griep heeft gehad.

Ik heb een tijdje geleden de ‘echte griep’ gehad. Mijn lichaam heeft dan toch al afweerstoffen aangemaakt? Waarom moet ik dan nog de griepprik halen?

Dat is nodig omdat griepvirussen regelmatig veranderen. Als je de griep hebt gehad, heeft jouw lichaam afweerstoffen gemaakt tegen dat griepvirus. Je kunt daarna nog wel weer de griep krijgen van andere griepvirussen. Ook kunnen er ieder jaar weer andere griepvirussen in de lucht zitten. Daarom heb je elk jaar een nieuwe griepprik nodig. Zo kan jouw lichaam elk jaar nieuwe afweerstoffen aanmaken.

Hoe werkt de griepprik?

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus. Er zijn veel verschillende soorten griepvirussen. Daarom zitten er in het vaccin kleine deeltjes van verschillende soorten griepvirussen. Die deeltjes zijn onschadelijk. Je krijgt de vloeistof in je bovenarm gespoten. Jouw lichaam maakt dan afweerstoffen tegen de griepvirussen waarvan er deeltjes in de griepprik zitten. Twee weken na de griepprik heb je genoeg afweerstoffen. Als je daarna besmet wordt met één van de griepvirussen uit de griepprik, dan kunnen de afweerstoffen in jouw lichaam het griepvirus onschadelijk maken. Deze afweerstoffen zorgen er dus voor dat je niet ziek wordt van het virus of minder ziek wordt. De bescherming duurt meestal 6 maanden.

Word ik na een griepprik minder snel ziek?

De griepprik verkleint de kans dat je griep krijgt en zorgt ervoor dat jouw lichaam antistoffen aanmaakt tegen griepvirussen. Er zijn veel andere virussen waardoor je klachten kunt krijgen die lijken op griep. De griepprik verhoogt niet je weerstand tegen deze andere virussen of tegen bacteriën. Wie zich niet lekker voelt, noemt het vaak ‘griep’. Maar vaak is er geen sprake van griep, maar van een andere infectie door een virus. Bijvoorbeeld verkoudheid of buikgriep. Hier helpt de griepprik niet tegen. De griepprik verhoogt alleen je weerstand tegen de ‘echte’ griep.

Werkt de griepprik wel?

De griepprik beschermt tegen griep. De griepprik beschermt beter als het afweersysteem van de persoon die de griepprik krijgt goed werkt. Soms past de griepprik niet goed bij de griepvirussen van het griepseizoen. Bijvoorbeeld wanneer het griepvirus is veranderd. Dan werkt de griepprik minder goed.

Zie ook ‘Word ik na een griepprik minder snel ziek?’.

Ik heb gehoord dat het beter is om zelf griep te krijgen dan om de griepprik te halen. Klopt dat?

Nee, dat klopt niet. Juist voor ouderen en mensen met een chronische ziekte is het belangrijk om griep te voorkómen om daarmee ernstige complicaties door de griep te voorkomen.

Zie ook ‘Wat zijn de voordelen van de griepprik?’;

Wat zit er in de griepprik?

In de griepprik zit een vloeistof met daarin onzichtbaar kleine deeltjes van verschillende soorten griepvirussen. Deze deeltjes zijn onschadelijk. De samenstelling van de griepprik kun je lezen in de bijsluiter. Op de website van het RIVM vind je de bijsluiters van de 2 vaccins die voor de jaarlijkse gratis griepprik worden gebruikt.

Als ik de griepprik heb gehaald, krijg ik dan echt geen griep?

Door de griepprik wordt de kans kleiner dat je griep krijgt. Dat je toch griep krijgt kan verschillende oorzaken hebben:

  • De griepprik zorgt er niet bij iedereen voor dat er voldoende afweerstoffen worden aangemaakt. Het kan dus zijn dat als je de griepprik hebt gehad, je toch de griep krijgt. De griepprik werkt minder goed als je eigen afweersysteem niet goed werkt. Bijvoorbeeld door ouderdom, ziekte of medicijnen. Je kunt dan dus toch griep krijgen. Als je toch griep krijgt, kan de griepprik ervoor zorgen dat je minder ernstig ziek wordt. De griepverschijnselen zijn vaak minder erg, de kans op longontsteking en andere gezondheidsproblemen is kleiner en de kans is kleiner dat de aandoening die je al hebt erger wordt door de griep.
  • Het kan ook zijn dat je de griepprik te laat hebt gehad. Het duurt 2 weken voordat jouw lichaam voldoende afweerstoffen heeft gemaakt om je te beschermen tegen griep. Dus als je binnen die 2 weken met het griepvirus besmet wordt, kun je toch griep krijgen.
  • Het effect van vaccinatie is afhankelijk van de overeenkomst tussen griepvirussen die circuleren en de griepvirussen die in de griepprik zitten. Deskundigen voorspellen welke griepvirussen komende winter het meest voor zullen komen. Op basis van deze inschatting worden deeltjes van die virussen in de griepprik gedaan. Als er andere griepvirussen circuleren dan voorspeld biedt de griepprik daar geen of beperkte bescherming tegen. Je kunt besmet worden met een griepvirus dat niet in de griepprik zit. Dan krijg je toch griep.
  • De griepprik beschermt alleen tegen het griepvirus. Veel virussen veroorzaken klachten die lijken op griep. Heb je een griepprik gehaald en voel jij je toch grieperig? Dan kan het zijn dat je besmet bent met een ander virus.

Als ik de griepprik heb gehaald, kan ik me dan toch grieperig gaan voelen?

Ja, dat kan. De jaarlijkse griepprik beschermt alleen tegen het griepvirus. Soms voelen mensen zich de dag na de griepprik niet lekker. Ze hebben hoofdpijn, weinig energie en lichte koorts. Veel andere virussen geven klachten die lijken op griep. Wie zich niet lekker voelt, noemt het al gauw een ‘griepje’. Maar niet alle ‘griepjes’ worden veroorzaakt door het griepvirus, zoals verkoudheid of buikgriep. Hier helpt de griepprik niet tegen. De griepprik verhoogt alleen jouw weerstand tegen de ‘echte’ griep. Dus heb je een griepprik gehaald en voel jij je toch grieperig? Dan kan het zijn dat je bijvoorbeeld besmet bent met een ander virus.

Helpt de griepprik ook tegen verkoudheid?

Nee, de griepprik beschermt niet tegen virussen die verkoudheid veroorzaken. De griepprik beschermt alleen tegen het griepvirus. Andere virussen veroorzaken verkoudheid. Wel kunnen de klachten van verkoudheid op de klachten van griep lijken.

Wat is het verschil tussen ‘griep’ en ‘influenza’?

Er is geen verschil. Influenza en griep betekent hetzelfde.

Kan ik bijwerkingen krijgen van de griepprik?

Ja, dat gebeurt soms. De plaats van de prik op je arm kan de eerste dag pijnlijk, rood of dik zijn. Dit gaat binnen 1 tot 2 dagen vanzelf over. Van de griepprik kun je géén griep krijgen. Soms voelen mensen zich de dag na de griepprik niet lekker. Ze hebben hoofdpijn, spierpijn, weinig energie en lichte koorts. Dit gebeurt dan vooral bij kinderen die nog nooit eerder griep of een griepprik hebben gehad.

Heb je een bijwerking na de griepprik? Meld dit dan bij jouw (huis)arts. De (huis)arts kan adviseren wat je moet doen.

(Bron: www.rivm.nl / Afbeelding: Pixabay)Back To Top