EEM Groepenkasten

Waarschuwing: kans op (zeer) zware windstoten

storm harde wind windstoten

Het belooft vandaag flink onstuimig te worden. Op de Wadden is zelfs kans op een officiële storm. Dat meldt Weeronline.nl. KNMI heeft code Geel afgegeven voor het Noorden en het Westen.

Wie vandaag de weg op gaat moet rekening houden met de wind. In de Randstad is kans op zware windstoten tot 80 km/uur. Vooral op dijken en bruggen waar de wind van de zijkant komt is het oppassen geblazen. Hieronder houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het zeer onstuimige weer. Check ook onze actuele waarschuwing en het weerbericht.

Verkeershinder verwacht door storm en regen

ijkswaterstaat houdt rekening met langere files dan gewoonlijk tijdens de toch al drukke dinsdagochtendspits. Dat komt niet zozeer door de harde wind, als wel door de buien die overtrekken.

De veerdiensten naar de Waddeneilanden hebben alvast sommige boten uit de vaart genomen. dat meldt het ANP. In Rotterdam komen afzettingen op enkel lager gelegen kades en bewoners zijn gewaarschuwd hun auto’s daar alvast weg te halen. De KLM heeft 159 Europese retourvluchten geannuleerd in verband met de verwachte hinder door de storm rond Schiphol.

De mogelijke storm heeft waarschijnlijk geen grote gevolgen voor de overboord geslagen containers die zijn gelokaliseerd voor de Waddenkust. ,,De meeste liggen op de zeebodem. Het is niet de verwachting dat ze gaan schuiven”, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio Fryslân.

Dijkbewaking wegens storm en gevaar containers

Het Groningse waterschap Noorderzijlvest roept mensen op de dijk bij Delfzijl niet meer op te gaan vanwege de hoge waterstand die dinsdag wordt verwacht, dat meldt het ANP. Door de harde wind in combinatie met springvloed bestaat het risico dat de inhoud van de containers die vorige week op de Noordzee van een schip afvielen de dijken beschadigt.

Noorderzijlvest heeft voor dinsdag permanente dijkbewaking ingesteld en bekijkt die dag ook of de dijkdoorgangen afgesloten moeten worden. Het waterschap roept mensen ook op om geen aangespoelde rommel uit de containers op te ruimen.

Het waterschap verwacht dat het water bij Delfzijl dinsdag rond 13.00 uur een hoogte van 3,40 meter boven NAP bereikt.

Al zeer zware windstoten gemeten

De zwaarste windstoot werd tot nu toe gemeten op Vlieland. Daar haalde de wind uit naar 103 km/uur. Bij windstoten van 100 km/uur of meer spreken meteorologen van zeer zware windstoten.

Er is officieel sprake van storm wanneer er gemiddeld over een heel uurvak minimaal windkracht 9 staat. De laatste keer dat het officieel tot storm kwam was op 24 januari 2018. Dat was de derde storm in drie weken tijd. Op 18 januari 2018 was sprake van een zeer zware storm met veel schade als gevolg. In de rest van 2018 kwam het niet meer tot storm en waaide het gemiddeld minder hard dan normaal.

Ochtendspits extra druk

In de Randstad kan het extra druk zijn in het verkeer door het stormachtige weer. De hevigste wind wordt hier namelijk tijdens en net na de ochtendspits verwacht. Niet alleen de wind speelt automobilisten parten. Er trekken namelijk ook enkele buien over het land. Juist tijdens deze buien haalt de wind het hardst uit met zware windstoten van 75-80 km/uur. De striemende regen vermindert het zicht.

Noordwesterstorm en springtij

Vandaag is het springvloed en stroomt met vloed meer water de Waddenzee in dan normaal. Op de Noordzee waait het nog harder en is sprake van een noordwesterstorm Hierdoor wordt extra water naar de Wadden gestuwd. Door de combinatie van springtij en stormvloed komt het water 1-2 meter hoger dan normaal te staan, maar er worden geen kritieke waterstanden verwacht.

Doordat de wind vanuit het noordwesten waait kan in het Waddengebied en in het noordwesten van Duitsland extra rommel aanspoelen van de overboord geslagen zeecontainers.

De weersverwachting

Wie vandaag de weg op gaat moet rekening houden met de wind. Het belooft namelijk zeer onstuimig te worden. Op de Wadden kan het vanochtend en vanmiddag tijdelijk stormen (windkracht 9) en daarbij is kans op zware windstoten tot 105 km/uur. Aan zee en op het IJsselmeer staat een stormachtige noordwestenwind. In de kustprovincies en Flevoland is de wind krachtig tot hard (6-7 Bft.) en is kans op zware windstoten tot 85 km/uur.

Vooral op dijken en bruggen waar de wind van de zijkant komt is het oppassen geblazen. We raden af met lege vrachtwagens of aanhangers de weg op te gaan.

Ook binnenland zeer onstuimig

In het binnenland is de noordwestenwind vrij krachtig tot krachtig (5-6 Bft.). Daarbij is kans op windstoten van 60-75 km/uur. Het weerbeeld bestaat uit zon, stapelwolken en buien. In de loop van de middag neemt in het noorden bij buien de kans op hagel toe.

Vanavond neemt de wind geleidelijk in kracht af. Vannacht waait het overwegend matig in het binnenland en vrij krachtig tot krachtig in de kustgebieden. Er blijft kans op enkele buien met in het noordoosten kans op hagel.

(Bron: weeronline.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top