EEM Groepenkasten

Waarschuwing: plaatselijk dichte mist en kans op gladheid

glad gladheid pas op knmi weer weeronlineRegio – Het KNMI heeft code geel afgegeven en waarschuwt dat er vanavond, vannacht en morgenochtend plaatselijk dichte mist kan ontstaan. Lokaal kan het zicht minder dan 100 meter zijn. Let op in het verkeer!Ā Plaatselijk is het glad door bevriezing van natte weggedeelten.

Komende nacht is er landinwaarts lokaal risico op ijzel en dus verraderlijke gladheid.

Weersverwachting

In de avond en nacht raakt het vrijwel overal bewolkt, met plaatselijk ook wat motregen. In het oosten en zuiden kan het tegelijkertijd nog licht vriezen, zeker ook voor wat betreft de grond en het wegdek. Dat geeft met name daar een risico voor zeer plaatselijke gladheid door ijzel.
Oudejaarsdag verloopt grijs en nevelig met lokaal wat motregen. In Limburg kan de zon zich nog even laten zien. Het wordt zo’n 2 tot 5 graden, nabij de kust 5 tot 8 graden.

Lichte neerslag

Vandaag, vrijdag, weet de temperatuur overal net boven het vriespunt uit te komen, maar komende nacht koelt het vooral landinwaarts, met daar nog brede opklaringen, weer snel af tot onder nul. De noordwestelijke helft van het land zit nog steeds onder de bewolking en daar is het iets minder koud. In de loop van de nacht breidt de bewolking vanuit het noordwesten zich heel traag wat verder naar het binnenland en soms valt daaruit wat lichte neerslag. Zodra deze neerslag valt, is er een risico op gladheid door ijzel, tenzij de neerslag in de vorm van motsneeuw valt.

Motsneeuw of ijzel

Of de neerslag in de vorm van motsneeuw of ijzel valt, heeft alles te maken met het feit of er een luchtlaag aanwezig is die boven nul komt. Hangt de bewolking in een vrieskoude luchtlaag en blijft de lucht daaronder ook onder nul, dan zal de neerslag meteen in de vorm van (mot)sneeuw vallen. Hangt het wolkendek echter in een iets warmere luchtlaag, met temperaturen boven nul, en volgt daaronder een koudere luchtlaag waarin het vriest, dan zal de neerslag vloeibaar vallen en later bevriezen. Dit laatste is de ijzel variant en resulteert in verraderlijke gladheid.

(Bron: knmi.nl, weeronline.nl/weer.nl)Back To Top