EEM Groepenkasten

Waarschuwing: Zomerstorm op komst

onweer donkere wolken zomerstormVandaag tapt de zomer plotsklaps uit een heel ander vaatje. Vandaag trekt een heuse zomerstorm over ons land! In de loop van de middag en avond trekt een gebied met buien ons land in. De wind trekt vanavond aan de westkust en op de Wadden aan naar stormkracht (9 Bft.). Op de oostelijke Wadden kan het zelf tot windkracht 10 komen. In het noordwesten kan op zeer zware windstoten tot 110 km/uur en in het binnenland tot 80-90 km/uur. In het oosten kans op onweer en hagel. De kans op stormschade is groot. Het KNMI heeft code Geel afgegeven.

In de oostelijke helft zullen aan het einde van de ochtend al enkele buien ontstaan. Vanuit het zuiden volgen in de eerste helft van de middag meer buien. Vooral in het oosten kunnen de buien pittig zijn. In Limburg, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen kans op onweer met hagel met windstoten van 80 km/uur. Plaatselijk valt er veel regen en de kans op wateroverlast is groot. Voordat het geweld in het oosten losbarst is het broeierig warm met 26 à 27 graden. In de loop van de middag trekken de zwaarste buien naar het noordoosten weg, waarna er tijdelijk langere droge perioden zijn.

Storm in avond en nacht

Vanavond trekken nieuwe buien vanuit het zuidwesten over het land. Daarbij valt de meeste neerslag in de westelijke provincies. In totaal komt de neerslagsom in een groot deel van het land uit op 5-10 mm. In het westen en oosten valt plaatselijk 30 mm.

Aanvankelijk staat er slechts een zwakke tot matige oostenwind, maar in de loop van de avond wordt deze stilte voor de storm doorbroken. De wind draait namelijk naar het westen tot noordwesten en trekt snel aan naar krachtig in het binnenland (6 Bft.) en stormachtig (8 Bft.) in de kustgebieden. Aan de westkust en op de Wadden kan komt het tot een noordwesterstorm (9 Bft.) en op de oostelijke Wadden kan de wind kort 10 Bft. aantikken (zware storm). Bovendien is in het noordwesten kans op zeer zware windstoten tot 110 km/uur. In het binnenland zijn windstoten mogelijk van 80-90 km/uur. De wind wakkert als eerste aan in het zuidwesten. Gedurende de avond en nacht verplaatst het windveld zich via de westkust naar de Wadden. De storm verlaat de Wadden in de tweede helft van de nacht. De storm duurt slechts een paar uur, maar kan in die korte tijd veel schade aanrichten. Vanwege de droogte zijn bomen namelijk verzwakt en kunnen makkelijk omwaaien.

Droogte houdt aan, ondanks regen

De regen van vandaag is onvoldoende om de droogte te verhelpen. Komende tijd staan namelijk slechts enkele buien op het programma. Bovendien verdampt dagelijks ongeveer 3-4 mm water. Hierdoor stabiliseert het neerslagtekort rond 290 mm. Maandenlang moet het dagelijks regenen om de droogte te verhelpen.

Warmte keert (tijdelijk) terug

Morgen en zaterdag is het tijdelijk minder warm met maxima van 20-24 graden. Dit zijn normale temperaturen voor de tijd van het jaar, maar omdat we de warmte gewend zijn zal het fris aanvoelen. Het normale zomerweer is van korte duur want zondag wordt het alweer 26-30 graden. Ook de dagen daarna is het iets warmer dan normaal met circa 25 graden.

(Bron: weeronline.nl / knmi.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top