EEM Groepenkasten

Wanneer is het officieel een hittegolf?

hittegolf hitte zomer zonMet circa 31 graden in De Bilt wordt het vandaag de tweede officiële tropische dag van het jaar. De eerste was op 20 juli. Morgen volgt de derde dag en kan het opnieuw 31 graden worden. Vrijdag en zaterdag gaat het er om spannen of het in De Bilt opnieuw tropisch warm wordt. Lukt dit op een van beide dagen dan noteren we een recordlate officiële hittegolf!

Tropische temperaturen zijn eind augustus vrij uitzonderlijk. De dagen worden snel korter en daardoor neemt de kans op hitte af. In 2001 vond in De Bilt een hittegolf plaats van 22 tot en met 26 augustus. Dit is recordlaat in het zomerseizoen. Mocht het deze week in De Bilt daadwerkelijk tot een hittegolf komen dan zal deze duren van 23 tot en met 28 augustus. Een nieuw record!

In het zuiden en oosten is het niet spannend of er een hittegolf komt. Van woensdag tot en met zaterdag worden in grote delen van Noord-Brabant, Limburg, de Achterhoek en Twente tropische temperaturen van 32-34 graden verwacht. Mogelijk wordt het zondag lokaal ook nog tropisch. Genoeg hete dagen dus voor een hittegolf!

Hoogste 24-augustustemperatuur ooit gemeten

Vandaag en morgen kunnen enkele warmterecords sneuvelen. Het dagrecord voor 24 augustus staat in De Bilt op 30,8 graden gemeten in 1944. Over alle stations is het record in handen van 1977 met in Maastricht 31,3 graden. Dit laatste record wordt vanmiddag zeer waarschijnlijk gebroken. Ons Weeronline weermodel verwacht namelijk maxima van 32-33 graden in het zuiden en zuidoosten.

Ook morgen kan zowel het dagrecord in De Bilt (31,1 graden 2001) als het landelijke record (34,1 graden gemeten op Volkel in 1997) gebroken worden.

Wanneer is het officieel een hittegolf?

Voor een hittegolf is een aaneengesloten serie van vijf zomerse dagen (maxima van 25 graden of meer) nodig en daarvan moeten drie dagen tropisch verlopen (maxima van 30 graden of meer). Gebeurt dit in delen van het land dan spreken van een regionale hittegolf. Als het in De Bilt lukt is de hittegolf officieel.

Waarschuwing voor smog en hoge zonkracht

Komende dagen neemt volgens het RIVM de kans op smog toe. Een zuidoostenwind voert verontreinigende stoffen aan van elders uit Europa en daarbij komt ook de uitstoot van het verkeer en onze eigen industrie. Onder invloed van de zon, die ongehinderd kan schijnen, worden deze stoffen omgezet tot ozon. Door deze hoge ozonconcentratie kunnen luchtwegklachten ontstaan (hoesten, zere keel, benauwdheid). Ook is kans op misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn.

De klachten beginnen als eerste bij mensen met longaandoeningen en bij mensen die zich extra inspannen. Tijdens sporten en zwaar werk in de buitenlucht adem je relatief veel (vervuilde) lucht in, waardoor eerder klachten ontstaan. Wil je sporten in de buitenlucht doe dit dan in de vroege ochtend, dan zijn de concentraties minder hoog.

Het is ook oppassen voor de hoge zonkracht. De UV-index is de komende dagen 6 en dat betekent dat een onbeschermde huid in een half uur tijd kan verbranden.

(Bron: weeronline.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top