EEM Groepenkasten

Warmte uit kippenmest bij pluimveehouder Harmes in Klazienaveen

kippenKlazienaveen – Een Green Deal noemt men het bij de provincie Drenthe, bij pluimveehouder Harmes Holding gaat men een praktijktest uitvoeren om warmte uit kippenmest te winnen en zo op deze wijze te gaan hergebruiken. Hiervoor ontvangt het Klazienaveense bedrijf 199.900 Euro aan subsidie van de Provincie Drenthe.

Praktijktesten

Is het mogelijk voor pluimveehouderijen om op kleine schaal kippenmest op eigen locatie te verbranden en om te zetten in warmte, en hierdoor volledig CO2 neutraal te produceren? Het verwerkingsprincipe is aangetoond, maar langdurige praktijktesten zijn noodzakelijk om dit te bewijzen. Voor deze testen stelt het college van gedeputeerde staten van Drenthe een Green Deal beschikbaar van €199.900,- aan pluimveehouderij Harmes Holding BV te Klazienaveen.

De afvoer van kippenmest gaat nu naar mestverbrandingsinstallatie BMC in Moerdijk en kost de pluimveehouderij veel geld en energieverlies. De energetische waarde van kippenmest is juist erg hoog, een eigen verwerking hiervan levert dus veel voordelen op. In een haalbaarheidsstudie heeft Daniels Smart Energy (DSE) onderzocht of het economisch- en technisch haalbaar is, maar ook rendabel genoeg kan zijn om op kleine schaal kippenmest op de eigen locatie te verbranden en om te zetten in warmte. Met de gewonnen warmte kan een pluimveehouder de stallen verwarmen en daarmee een redelijke energiebesparing realiseren.

Prototype

Vanuit de voorlopige resultaten en opgedane kennis is er een kleine mestverbrander ontwikkeld. Pluimveehouderij Harmes Holding BV wil een prototype/demo kleine mestverbrander aanschaffen voor eigen gebruik. Hiermee wordt het rendement en werkingsprincipe van een kleine pluimvee-mestverbrander over een langere periode aangetoond.

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra: ‘We zetten ons in voor een energieneutraal Drenthe. Dit biedt kansen voor innovaties en werk. Ik merk dat de bewustwording groeit, niet alleen bij grote maar ook kleine bedrijven zoeken naar vormen voor een duurzame bedrijfsvoering. Als blijkt dat deze test goed uitpakt, dan zal dit niet alleen de pluimveehouderij, maar ook Drenthe een positieve boost geven.

(Bron: Provincie Drenthe)Back To Top