EEM Groepenkasten

We kunnen niet zonder sluizen

Koppelsluis Oosterbos Klazienaveen Veenvaart

Regio – Wie door de Veenkoloniën in Drenthe en Groningen rijdt ziet alleen een vlak landschap. Nergens heuvels, laat staan bergen, nergens dalen, helemaal niks van dat alles. Toch is Nederland niet zo vlak als het op het eerste oog lijkt. Er zijn wel degelijke aanzienlijke hoogteverschillen. Daarom kunnen wij ook niet zonder sluizen.

Om maar eens een voorbeeld te geven: Klazienaveen ligt (gemiddeld) 7,9 meter hoger dan Ter Apel. Klazienaveen ligt namelijk op 19,1 m NAP, Ter Apel op 11,2 m NAP. Dit zijn natuurlijk geen enorme hoogte verschillen. Als je op de fiets of in de auto van Klazienaveen naar Ter Apel gaat, dan zul je het waarschijnlijk niet eens merken. Zwartemeer ligt 1,6 m lager dan Klazienaveen, Barger-Compascuum 1,1 m lager dan Zwartemeer, Emmer-Compascuum ligt bijna 4 m lager dan Zwartemeer, Musselkanaal 8 m en Stadskanaal zelfs 12 meter. Hoe verder je naar het noorden gaat, hoe lager je gaat.

De kanalen zouden hier dus leeglopen als er geen sluizen waren. We kunnen dus niet zonder sluizen. Het waterbeheer in de kanalen is onderdeel van de taken van Waterschap Hunze en AA.

Hoe hoog woon jij?

Ook nieuwsgierig hoe hoog jij precies woont? Kijk op www.ahn.nl (Actueel Hoogtebestand Nederland) en gebruik de postcodetool om te kijken hoe hoog jij precies woont.

(Bron: emmen.nu)Back To Top