EEM Groepenkasten

Weer meer boten door de Veenvaart

Koppelsluis Oosterbos Klazienaveen VeenvaartRegio/Veenvaart – Dit jaar varen er weer meer boten door de Veenvaart. In het 4e seizoen staat de telling bij de Koppelsluis in Klazienaveen inmiddels op 2050 boten. Vorig jaar stopte de teller bij 1945.

Willem van der Ploeg, coördinator bruggen en sluizen van de gemeente Emmen, verwacht dat er dit jaar 150 boten meer door het Koning Willem-Alexander Kanaal zullen varen dan vorig jaar.

Van der Ploeg: “Het openingsjaar was het beste jaar met over de 3.000 boten. Toen was het nieuw en wil iedereen het uitproberen. Nu zit er weer een stijgende lijn in.”

Walk4Energy Oranjedorp StichtingEnergy4Kids 01-10-2017

Veenvaart als levensader

Voor Thee- en Koffieschenkerij De Groene Trambrug is de Veenvaart een echte levensader. “Wij hebben veel klanten van de boot af.”, aldus Gerda de Vries, eigenaresse van De Groene Trambrug. “Het 2e seizoen was iets minder, maar sindsdien is het heel druk. Er is altijd wat te doen bij ons!” Gerda de Vries werkte eerst in de zorg, maar daar kreeg ze weinig uren. “Daarom zijn we dit begonnen. Plan B is Plan A geworden.”

Het Koning Willem Alexanderkanaal, onderdeel van de Veenvaart, loopt precies langs De Groene Trambrug. “In het begin is al tegen ons gezegd dat we een ijsbak moesten nemen. Inmiddels hebben we een echt thee- en koffiehuisje, toiletten en een heel terras.”, aldus een trotse Gerda.

Doordat er steeds meer voorzieningen langs de in 2013 geopende Veenvaart-route tussen Erica en Ter Apel komen, blijven de mensen ook langer hangen.

Fietspad Koning Willem Alexanderkanaal Veenvaart Klazienaveen

Vele mogelijkheden en rust

Volgens Jans de Vries, mede eigenaar van De Groene Trambrug, zijn er dit jaar niet alleen meer passerende boten dan voorheen, maar blijven de vaarrecreanten ook langer hangen in het gebied. “De mensen zijn vooral verrast door de fietsmogelijkheden, de vriendelijkheid van de mensen en de rust.”, aldus Jans. “Iemand uit Weesp die ik heb leren kennen noemt dit ‘De Grijze Vaart’, omdat het zo heerlijk rustig is. Die man zei op grotere wateren omver te worden geblazen door de jetski’s. Dit soort mensen blijft steeds langer hangen op de Veenvaart en dat is nou net waar het om gaat, want aan 3.000 keer een brug opendraaien verdien je niks!”

Dit seizoen nog 50 boten

Het huidige vaarseizoen duurt nog een kleine maand. Van der Ploeg verwacht dat er deze maand nog zo’n 50 boten over de Veenvaart zullen gaan. Genoeg redenen om tevreden te zijn, aldus Van der Ploeg.

(Bron: RTV Drenthe)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top